Hlavní obsah
Článek

Pohádka Třetí princ sice patří k vánoční televizní klasice, ale na rozdíl od ostatních je poněkud temná a má místy i dost ponurou atmosféru. Zejména některé scény z diamantových skal podbarvené působivou hudbou a zvukovými efekty by uspěly i v hororech.

Také úzké soutěsky mezi skalami působí hrůzostrašně a divák snadno uvěří, že mohou uvěznit člověka a proměnit ho v kámen. I proto Třetího prince přijímají někteří lidé s rozpaky, jiní jsou ale z jeho pojetí nadšeni.

A teď jen stručné připomenutí děje. Princ Jaroslav se vydává do světa hledat ztracené sourozence, staršího bratra Jindřicha a své dvojče Jaromíra. Oba se zamilovali do neznámé princezny na portrétu, ale z výpravy za tajemnou kráskou se už nevrátili domů. S princeznou Milenou se nakonec setká i Jaroslav. Zjistí, že ona i její k nerozeznání podobná sestra oba jeho bratry zaklely a je na něm, aby je vysvobodil.

Odvážný Trávníček se obešel bez kaskadéra

Pohádka má nádhernou výpravu, točila se mj. v Adršpašských skalách, na Křivoklátě a v zámeckém parku v Průhonicích. Ovšem natáčení mělo do procházky růžovou zahradou hodně daleko, o čemž ví své představitel hlavní dvojrole Jaromíra a Jaroslava Pavel Trávníček (73).

Řada scén ve skalním městě byla fyzicky hodně náročná, ale herec je všechny zvládl sám bez kaskadéra. Spolehl se pouze na pomoc zkušených horolezců, kteří mu do skal přidělali úchyty.

A ačkoli se to nezdá, některé záběry točil ve dvacetistupňovém mrazu, což rozhodně nebyl žádný med - všimněte si, že ve skalách pobíhá pouze v lehkém kostýmu. Něco se točilo zase ve filmových ateliérech, kde bylo pro změnu šílené vedro.

Drama na splašeném koni

Pavlu Trávníčkovi šlo chvílemi i o život. V jedné z jezdeckých scén v Adršpašských skalách se pod ním splašil kůň. Přestože je to dobrý jezdec, trvalo mu docela dlouho, než koně zvládl, a možnost, že při divoké jízdě přijde k úhoně, byla poměrně vysoká.

Nahraný nebyl ani Trávníčkův pád při chytání zbloudilého jehněte. Herec tehdy opravdu uklouzl na kamenech a měl co dělat, aby nezranil ani sebe ani zvíře.

Princeznu měla hrát jiná herečka

Princeznu Milenu ztvárnila Libuše Šafránková (†68), ale tvůrci filmu měli o hlavní ženské představitelce původně jinou představu. Do této role chtěli obsadit Zoru Jandovou (61), mj. i proto, že princezna měla mít podle scénáře dlouhé tmavé vlasy.

Režisér Antonín Moskalyk (†75) nakonec vsadil na zkušenější Šafránkovou, která se osvědčila už dříve v pohádkách Tři oříšky pro Popelku (1973) a Princ a Večernice (1978). A problém s barvou a délkou vlasů vyřešila u Šafránkové černá paruka.

Zkrátka nepřišla nakonec ani Jandová. Jenže místo hlavní ženské dvojrole ztvárnila pouze epizodní postavu jedné z dcer podkoního. Kuriózní ale bylo, že musela nosit světlou paruku.

Za zmínku jistě stojí, že královské rodiče ve filmu ztvárnili herečtí manželé Luděk Munzar (†85) a Jana Hlaváčová (†85). Ovšem možná vám ušlo, že postavu malé komediantky, která královně poradí, co má udělat, aby se jí narodili dva synové, hrála tehdy 14letá Lucie Zedníčková (55). Pokud vám k ní nepasuje hlas, je to proto, že ji nadabovala Libuše Šafránková.

Reklama

Další články

Načítám