Hlavní obsah
Článek

Herec Pavel Landovský (†78), který nečekaně zemřel minulý pátek, měl dnes pohřeb. S velkou hereckou legendou se lidé veřejně rozloučili v kostele sv. Ignáce na Karlově náměstí, kde se nyní koná soukromý obřad jen pro zvané. Zítra pak rodina uloží hercovy ostatky do rodinné hrobky na Vysočině.

S kamarádem Václava Havla (†75) se do kostela přišli rozloučit i bývalá první dáma Dagmar Havlová, režisérka Olga Sommerová, herečka Libuše Šafránková, politik Karel Schwarzenberg, herečka Jana Šulcová, herec a textař Jan Vodňanský s manželkou, politik Cyril Svoboda i zpěvačka Marie Rottrová (82). U rakve drželi čestnou stráž studenti a hasiči z Kytína, kde Landovský žil.

V kostele panovala tichá, smuteční atmosféra. Marie Rottrová se při vzpomínce na Pavla Landovského rozplakala, ale nakonec na něj zavzpomínala s úsměvem. „Bude mi moc chybět, zažila jsem s ním spousty vtipných historek,“ řekla zpěvačka, jež s Landovským nazpívala duet Zatracenej čáp.

Na populárního "Lanďáka" s humorem zavzpomínal i Bolek Polívka.  „Mám na něj spousty krásných vzpomínek, říkal mi, že nejvíc byl slavný, když ho honili policajti, kteří říkali: ‘Ha, Landovský, bijte ho,‘ byl to opravdu vzácný člověk, kamarád a bouřlivák,“ řekl Polívka.

S hereckým kolegou se rozloučila také Regina Rázlová. „Dnes budu vzpomínat jednak na svoje mládí a jednak na život člověka, který se nebál a na všechno bouřlivě reagoval, přitom měl něžnou a krásnou duši,“ vzpomínala Rázlová, jež si s Landovským zahrála v jeho nejslavnějším  filmu - komedii Utrpení mladého Boháčka.

Po skončení soukromého smutečního rozloučení se rakev s ostatky herce přenese ve smutečním průvodu do Novoměstské radnice, kde se bude konat kar.

Reklama

Další články

Načítám