Hlavní obsah
Článek

Režisér Jan Svěrák dotočil film Po strništi bos, založený na vzpomínkách na dětství svého otce Zdeňka Svěráka (88) začátkem letošního roku, ale uvidíme ho až koncem léta. Nyní je v postprodukci, vzniká filmová hudba a dotváří se i zvuk. „Já jsem právě dokončil čistý střih filmu, který jsem odvezl do Londýna,“ uvedl režisér Jan Svěrák.

Děj filmu se odehrává za druhé světové války na venkově a zapadá do řady filmů Obecná škola, Kolja a Vratné lahve, v nichž rodinná tvůrčí dvojice vypráví o různých fázích života mužského protagonisty na pozadí dějinných událostí. „Tohle je film o hrdinství a odvaze. O odvaze, kterou malý kluk hledá v tatínkovi i v sobě a snaží se nebýt zbabělec,“ vysvětlil Jan Svěrák. „Už Obecná škola byla o dětství mého tatínka, Kolja potom o dospělosti a Vratné lahve o jeho stáří,“ řekl režisér s tím, že tento příběh časově „posunuli“ před Obecnou školu.

Po strništi bos je lyrický film o dětství a hrdinství v každém z nás a uzavírá tematickou tetralogii tvorby Jana a Zdeňka Svěrákových – tetralogii o jedné generaci. „Když ty čtyři filmy dáte za sebe, tak můžete na pozadí osudů jednoho hrdiny pozorovat velkou část naší historie ve dvacátém století,“ dodal režisér Jan Svěrák.

Do hlavních rolí rodičů dětského hrdiny Edy obsadil Jan Svěrák Terezu Voříškovou (34) a Ondřeje Vetchého (61). Diváci také uvidí například Jana Třísku, Oldřicha Kaisera, Petru Špalkovou, Hynka Čermáka či samotného Zdeňka Svěráka. A ochutnávku z filmu můžete už nyní vidět na Super.cz.

Reklama

Další články

Načítám