Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Česká televize se rozhodla uvést na obrazovky nový formát detektivního seriálu a pro jeho realizaci získala opravdu zvučná jména! V partičce z Oddělení vražd, která bude pro diváky věrně rekonstruovat vyšetřování skutečných kriminálních případů, jež plnily stránky novin, nechybí coby správňák Ondřej Vetchý (61), major Václav Píšek v podání Bolka Polívky (74) nebo neúspěšný kriminalista Miroslav Vladyka.

Podobně luxusně obsazený krimi seriál byl v Česku naposledy snad před 31 lety, kdy se vysílal prvně Malý pitaval z velkého města s Ladislavem Frejem, Pavlem Zedníčkem či Jiřím Krampolem. Doba se ale změnila a diváci se mohou těšit na co nejautentičtější ztvárnění toho, jak skuteční kriminalisté dnes pracují na mordech, o nichž dosud věděli jen z médií.

Zatímco v jiných podobných seriálech si musejí scenáristé lámat hlavu nad tím, jak zajistit, aby zápletka dávala hlavu a patu, zde skutečně půjde o televizní zpracování reálných případů i skutečných kriminalistických postupů.

„Případy se skutečně staly a způsob, jakým byly vyřešeny, jsme pečlivě zachovali. Pachatel byl odhalen, usvědčen a odsouzen. Seriál nebude klasickou detektivkou s okruhem podezřelých, kde vina padá tu na toho, tu na onoho a v poslední minutě se překvapivě vyloupne pachatel. Policejní práce totiž vypadá jinak. Policisté relativně brzy vědí, kdo je pachatelem, ale musí mu zločin dokázat, musí se vypořádat s předpisy a termíny soudů a státních zástupců,“ uvádí tvůrci, producent Michal Reitler a dramaturg Tomáš Feřtek.

První klapka padla teprve v pondělí, do televize by se seriál měl dostat na jaře příštího roku. Nejtěžší prý bylo domluvit se na podmínkách s Ondřejem Vetchým. „Točit se bude převážně v Praze, vše jsou pouze reálná prostředí a exteriéry. Kompletní policejní kanceláře, státní zastupitelství, redakce, pitevna, cely apod. byly postaveny v jednom z pater bývalé banky v pražské Sokolovské ulici,“ dodala mluvčí České televize Michaela Fričová.

Reklama

Další články

Načítám