Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Porotce různých talentových soutěží, ale převážně výborný hudební skladatel, je už tak dlouho holohlavý, že si snad ani nikdo nepamatuje, jak vypadal, když se ještě mohl pyšnit vlasy. Žije s milenkou, která si dobře rozumí s jeho manželkou. Víte, o koho jde?

Fanoušci už samozřejmě dávno poznali, že na fotce není nikdo menší než charizmatický Ondřej Soukup (72), manžel Gabriely Osvaldové (70) a přítel Lucie Šoralové. Snímek pochází z roku 1986 z nahrávání hudby k filmu Bony a klid.

Právě Ondřej měl na starosti hudbu k filmu. „Bony a klid byl v té době naprosto výjimečný film, protože se dotýkal celospolečenského tématu veksláků, valut, bonů a vůbec způsobu života těchto podnikavých chlapíků, o čemž se tehdy oficiálně nemluvilo, ač to každý věděl,“ vzpomíná si na radost, kterou mu tehdy práce udělala.

Dnes už je to samozřejmost, ale tehdy bylo raritou, aby se do snímku socialistické produkce podařilo získat legálně dvě písně od britské skupiny Frankie Goes To Hollywood (Relax a Power Of Love). Soukup si vybavuje, že práva kapela poskytla za jednu jedinou libru. Ve dvojce, která má premiéru 20. května v pražské Tipsport areně, už stály opět pálku.

A jak se vůbec Soukup dostal k zahraničním zpěvákům, kteří jsou v jedničce slyšet? „S našimi interprety a jejich někdy lepší, někdy horší angličtinou, jsem mohl nahrát písně do druhého plánu, jako je hudba z rádia nebo v baru. Na ostatní jsem potřeboval rodilé mluvčí, hodně dobře zpívající. V tehdejším Československu samozřejmě nikdo takový nebyl k sehnání, a tak jsem poprosil svého kamaráda Borka Severu, žijícího v západním Německu, který mi nabídl tři Američany z Frankfurtu - černou Silvii Brown, ještě černějšího Charlese Shawa a bílou Dianu Green. Barrandov jim dal každému, myslím, asi tři tisíce korun, já měl za celý film dvanáct tisíc korun, a oni přijeli, asi trochu ze zvědavosti, za železnou oponu,“ dodává Ondřej Soukup.

Zajímavostí je, že dotyčný Charles Shaw se pár let nato proslavil, když na slavné duo Milli Vanilli práskl, že za ně všechno zpívá právě on. Dvojici to stálo kariéru a musela vrátit cenu Grammy.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám