Hlavní obsah
Článek

Léto - to jsou nejen dovolené a výlety do přírody, ale také řada filmů, které k této roční době neodmyslitelně patří.

Jedním z nich je i komedie Léto s kovbojem, jejíž příběh asi netřeba představovat blíže. Těm zapomnětlivějším připomínáme - mladá psycholožka Doubravka odjede se svým přítelem, studentem medicíny Bobou, na chatu jeho matky. Boba se zde připravuje na zkoušku z anatomie, ze které ho už dvakrát vyhodili.

Doubravka se o něj celou dobu obětavě stará, což rozmazlený mladík z „lepší“ rodiny bere jako samozřejmost. Jednoho dne se dívka seznámí s místním, trochu neortodoxním, leč sympatickým Honzou. A najednou je všechno jinak.

Doubravku hrála Daniela Kolářová (72), Bobu Oldřich Vízner (76) a Honzu Jaromír Hanzlík (76). Jak známo, „kovboj“ Honza nebyl žádný westernový hrdina, ale traktorista, který kvůli hloupé sázce přišel na nějaký čas o řidičák. Ale protože pracovat se tehdy muselo, dostal dočasně na starost pasení krav.

Oblíbený filmový pár

Danielu Kolářovou a Jaromíra Hanzlíka jsme jako pár vídali v 70. letech ve filmech a v televizi poměrně často. Poprvé se potkali před kamerou už v roce 1969 ve filmu Slasti otce vlasti.

Hanzlík v něm hrál krále Karla IV. a Kolářová jeho první manželku Blanku z Valois. O dva roky později se z nich stali opět manželé, tentokrát v seriálu Taková normální rodinka. Díky mimořádné popularitě a vlivu televize se pak pro diváky stali nerozlučným párem.

Milenci, nebo kolegové?

Podobně je vnímal i režisér Zdeněk Podskalský (†70), který je v roce 1973 obsadil do rolí zamilovaného páru v muzikálu Noc na Karlštejně.

Filmů, kde se tito dva herci objevili bok po boku, vzniklo ještě několik. Proto se lidé domnívali, že Kolářová s Hanzlíkem spolu randí i ve skutečnosti. Nebyla to pravda. Jen se k sobě fyzicky hodili a dobře se doplňovali.

Jiskra mezi nimi nepřeskočila, hereččino srdce patřilo jinému muži

Při natáčení Léta s kovbojem byla už Kolářová provdaná za kolegu Jiřího Ornesta (†70), se kterým měla malého syna. Souběžně s Kovbojem točila také komedii Na samotě u lesa a s hlídáním chlapečka jí pomáhala tchyně a občas i manžel.

Vízner nechtěl být Boba

Oldřich Vízner měl se svou rolí arogantního egoistického medika zpočátku problém. I když ho zahrál naprosto dokonale (vzpomeňte na scénu, jak se cpe dorty, takže Honza si myslí, že Doubravka se opravdu stará o nějakého blázna), přiznal, že původně chtěl hrát právě kovboje.

A navíc mu prý dlouhou dobu po odvysílání filmu nikdo neřekl jinak než Boba.

Žádná puberťačka to nebyla

Lenka Kořínková (68) si v Kovbojovi zahrála patnáctiletou puberťačku, ale ve skutečnosti jí bylo už dvacet. Ve filmu se objevil i tehdy osmiletý Michal Dlouhý (50), který ztvárnil jednoho z kovbojových bratrů.

Točilo se v okolí České Lípy, kde měl režisér Ivo Novák (†85) chalupu.

Diváci nevěřili vlastním očím

Co rejža nevychytal, byla scéna s pojízdnou masnou, ve které Honzův dědeček v podání Bohuše Záhorského (†74) Doubravce radí, jaké maso má koupit.

Svíčkovou, telecí nebo játra jste za minulého režimu běžně nesehnali, leda pod pultem. A že by takové zboží nabízela pojízdná prodejna někde na vesnici – a ještě navíc přivandrovalé slečince z města - byl holý nesmysl.

Nevěrohodná byla i scéna, kdy kluk na návsi na všechny volá, že přivezli banány. Ty ale byly tehdy k sehnání jen kolem Vánoc.

Reklama

Další články

Načítám