Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Jeden z našich nejúspěšnějších mimů a klaunů Boris Hybner (74) překonal ve svém životě nejen závislost na alkoholu. Roku 2008 si musel vyslechnout další krutou diagnózu - trpěl rakovinou tlustého střeva.

Zákeřnou nemoc se mu podařilo překonat, a to zejména díky svému, jak říkají jeho blízcí, nesnesitelnému humoru, který mu pomáhal v nejtěžších chvílích. Onemocnění ho navíc inspirovalo k napsání námětu na celovečerní film Klauni režiséra Viktora Tauše, kde postavu, inspirovanou jeho osudem, ztvárnil Oldřich Kaiser (68).

Věčný optimista nemoc překonal, ale musel se naučit žít s umělým vývodem. Ze začátku to pro něj nebylo jednoduché, ale později neváhal o svém handicapu veřejně mluvit. Chodí na srazy stomiků (pacientů s vývodem) a dodává jim optimismus. Aktivně se podílí také na prevenci rakoviny tlustého střeva.

O životě s vývodem promluvil i v České televizi v pokračování pořadu 13. komnata. Sám připustil, že se jedná o choulostivé téma, přesto se nestyděl o něm promluvit.

„Je to háklivé o tom mluvit, když ta úžasná potrava z člověka odchází, tak někdy je to slyšet, zejména ta plynná část, ten zvuk je kolikrát zarážející i pro mě, nevadí mi to, ale přivádí to do do rozpaků cizí lidi a to si oni nezasluhují,“ řekl v pořadu Hybner s tím, že ze začátku se bál i převracet v posteli.

„A teď se převracím jako blázen,“ dodal s úsměvem Hybner, který se zpočátku hodně styděl. Obavy měl například z reakce svých studentů, když šel poprvé po nemoci na přednášku.

„Studenti to věděli, šel jsem na první hodinu, zvědavej co bude, otevřel jsem dveře, udělal jsem dva kroky a studenti začali tleskat. A bylo vymalováno,“ ulevilo se mu.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám