Hlavní obsah
Článek

V novém českém filmu režiséra Viktora Tauše Klauni si Jiří Lábus zahrál se svým dlouholetým parťákem Oldřichem Kaiserem (68) - jak již titulek napovídá - klauny. Co ale musel podstoupit, aby vypadal tak, jak si režisér přál, bylo dost náročné. Z Lábuse se totiž musel stát odpudivý tlusťoch.

Film vypráví o členech legendárního komického tria, kteří se před lety za nepříliš jasných okolností rozešli. Nyní se tři zralí muži znovu potkávají a na povrch vyplouvají dávné křivdy. Jiří Lábus hraje klauna Viktora, který si svůj vztek se světem tak trochu vyřizuje obžerstvím. A podle toho také vypadá.

„Tloušťka je tak důležitým charakterovým projevem jeho postavy. Hovořili jsme o umělcích typu Orsona Wellese, Marlona Branda nebo Gérarda Depardieua. Tedy o mimořádně talentovaných lidech, kteří prázdnotu v sobě zaplňovali jídlem,“ vysvětluje režisér Viktor Tauš.

Jiří Lábus trávil ve svých natáčecích dnech v maskérně tři hodiny při líčení a hodinu při odličování. Na tvář mu maskér René Stejskal nanášel speciální americkou želatinu, která dokonale přilne k pokožce, vytvoří iluzi tlustých tváří, a přitom nevadí herci v mluvení. Masku, s níž trávil hodně času, má herec doma stále schovanou.

„Ve své kariéře jsem se ještě s tak náročným líčením nesetkal, takže bylo na čase to zkusit,“ říká Jiří Lábus. „Kdyby se s natáčením počkalo ještě dva roky, tak do té podoby Jirka ztloustne sám," smál se jeho kolega Oldřich Kaiser.

Teď ale přece jen musely vypomoct nástroje rekvizitářů. Speciální vycpávky na tělo mu upevňovaly tři kostymérky. „Problém byl trochu ve chvíli, kdy jsem potřeboval na toaletu,“ přiznal se Jiří Lábus.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám