Hlavní obsah
Článek

Když se řekne Hotel Modrá hvězda, každý si jistě vybaví veselý příběh o mladých lidech, kteří dávají do pořádku zanedbaný hotýlek. Režisér Martin Frič natočil svou nestárnoucí komedii v roce 1941 s cílem pobavit publikum, zkoušené útrapami války. Možná ale nevíte, že jde o remake německého snímku Karla Lamače Zamilovaný hotel (Das verliebte Hotel) z roku 1933, kde hlavní roli ztvárnila Anny Ondráková.

Jedinečné duo Gollová-Nový

Frič ve své komedii poskytl prostor herecké dvojici, jejíž obliba v řadách diváků v té době kulminovala – Nataše Gollové (†76) a Oldřichu Novému. Tato dvojka si společně zahrála i v jeho dalších veselohrách Eva tropí hlouposti (1939), Kristian (1939) či Roztomilý člověk (1941). V Hotelu Modrá hvězda se setkáme i s dalšími velkými hvězdami našeho prvorepublikového filmu, například Adinou Mandlovou, Theodorem Pištěkem, Ladislavem Peškem, Janem Pivcem, Antonínem Novotným či Ferencem Futuristou.

Legendární Slunečnice

Pro tehdejší veselohry bylo charakteristické, že se snad v každé z nich objevila písnička či hudba, která pak nadlouho zakotvila v srdcích diváků. Mnohé z těchto hitů jsou populární i dnes. Například v Hotelu Modrá hvězda zazněla Slunečnice v podání Inky Zemánkové. Autory legendárního šlágru jsou Sláva Eman Nováček (hudba) a Josef Gruss (text). Dodnes se hraje i filmový foxtrot Celý den si zpívám, pod kterým je rovněž podepsána tato autorská dvojice.

Konec dobrý, všechno dobré

Hotel Modrá hvězda staví na hereckém souznění hlavních představitelů i na důvtipně rozehraném příběhu, který navzdory záměnám a omylům spěje nevyhnutelně k happy endu. Jedna z nejpovedenějších pamětnických komedií neztratila nic ze svého půvabu ani víc než 80 let od svého natočení, a proto se na ni rádi podíváme, kdykoli ji televize reprízují. Tentokrát budeme mít možnost 5. dubna od 20 hodin na Televizi Seznam.

Ještě připomeňme, že Hotel Modrá hvězda byl v roce 2021 digitálně restaurován za spolupráce Národního filmového archivu a Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary ve studiích Universal Production Partners a Soundsquare v Praze.

Gollová se líbila

Fričovu veselohru viděli diváci poprvé 31. 7. 1941 na Filmových žních ve Zlíně. Tehdy také získala cenu města Zlín. Premiéru v kinech si odbyla o necelý měsíc později – zajímavé ale je, že dobovou kritiku příliš nenadchla. Diváky však okouzlila, a když se pak v únoru 1954 konala její obnovená premiéra, vypravily se do kin téměř dva miliony lidí.

V roce 1941 získala Nataša Gollová také Národní cenu za herecký výkon. Zvláštní porota ji tehdy odměnila částkou ve výši 5 tisíc korun. Gollová se líbila ve víc filmech, porotci ale vyzdvihli zejména její ztvárnění Zuzanky z Hotelu Modrá hvězda, které bylo „plné jiskřivého humoru“.

Vzpomínáte, jak na jeden zátah vypila několik grenadin a pak jí šly oči šejdrem? Dobová reklama tvrdila, že jich vypila sedm. Tak schválně…

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám