Hlavní obsah
Jiří Nedvídek
Článek

Nataša Gollová (†76) patřila k nejzářivějším protektorátním hvězdám. Během války jí obdivovatelé padali k nohám. Po válce za svou popularitu a vztah s německým přidělencem Willy Söhnelem velmi tvrdě zaplatila. V pětačtyřicátém roce se ještě v době revoluce vydala jako ošetřovatelka do Terezína, kde se nakazila skrvnitým tyfem. Po návratu z Terezína se uzdravila. Nedlouho poté se ale poprvé a naposledy neúspěšně pokusila o sebevraždu.

O dva roky později přijala nabídku režiséra Karla Konstantina a odešla s ním do angažmá v Českých Budějovicích. Krátce na to si jej vzala. „To, že si vzala Konstantina a odešla s ním do Budějovic, bylo její neštěstí. Konstantin byl těžký alkoholik a ona se s ním naučila pít. Alkohol je potvora, která ovlivňuje skoro každého,“ vzpomíná na herečku „její“ režisér Otakar Vávra.

Kladný vztah k alkoholu se u stárnoucí nešťastné Nataši začal s věkem ještě prohlubovat. Ránou pro ni byla smrt manžela na začátku let šedesátých. Na tehdejší situaci vzpomíná její kolega z pražského divadla ABC Josef Zíma: „ Jezdili jsme hodně často na návštěvy. V té době umřel její muž. Ona to nesla velmi špatně a začala to řešit alkoholem. A to dost intenzivně. Museli jsme ho před ní dokonce schovávat.“

Řada osobních proher, osamocení, deprese a zdravotní problémy Natašu Gollovou nutily utíkat z reality stále častěji. Alkohol byl tehdy její nejmilejší společník. V roce 1971 musela odejít do důchodu a zůstala úplně sama. Bydlela v malé garsonce ve Štěpánské ulici. Pravidelně vyrážela do protější restaurace Šumava, kde vysedávala se štamgasty. „Mnohem později jsem se od místního číšníka dozvěděl, že si nejraději dávala velké pivo a do něj dva rumy,“ vzpomíná autor její biografie Aleš Cibulka. Jedním z posledních režisérů, který s herečkou na začátku let osmdesátých spolupracoval, byl Vladimír Drha: „Kdybych řekl, že pila, tak je to málo. Chlastala. Říkám to ale s velkou úctou, protože tahle dáma byla báječná."

Osmdesátá léta strávila Nataša zcela opuštěná v domově důchodců v Praze - Krči. Zemřela ve spánku na podzim roku 1988 ve věku 76 let.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám