Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Dnes je to 20 let, co psychologický thriller Šestý smysl vstoupil do amerických kin. Od snímku s monumentálním zakončením a legendární hláškou „Vidím mrtvé lidi“ zpočátku nikdo moc nečekal. A už vůbec ne šest nominací na Oscara. V roce vydání se stal film druhým nejnavštěvovanějším filmem, předčil ho pouze snímek Star Wars: Epizoda I – Skrytá hrozba.

Haley Joel Osment, který ztvárnil hlavní postavu Cola, chlapce s psychickými potížemi, který tvrdí, že vidí duchy, se rolí proslavil. Pro teprve desetiletého chlapce ale nebylo natáčení procházka růžovou zahradou. Při slavné scéně, kdy sedí na posteli, od pusy mu jde pára a svěří se, že vidí duchy, herce skutečně strčili do uměle vytvořeného mrazícího boxu, aby byl záběr autentický.

„Opravdu tam mrzlo, až nám šla pára od úst. Mohli jsme tam strávit jen chvilku, jaká tam byla zima. Ve většině scén jsem navíc byl v pyžamu, takže to bylo tvrdé. Byla to děsivá scéna a já se měl třást, takže je skvělé, že jsme mohli při natáčení použít skutečné elementy,“ uvedl Osment.

Ve filmu se objevila i teprve 13letá Mischa Barton (38), která ztvárnila ducha dívky, kterou otrávila vlastní matka. Herečka prozradila, že často během pauz utíkala s make-upem na obličeji, aby mohla strašit ostatní děti.

Pravděpodobně nejoddanějším z obsazených byl herec Donnie Wahlberg, který si zahrál roli pomstychtivého bývalého pacienta postavy doktora Malcolma Crowa (Bruce Willis (69)). Ten byl roli psychopata tak oddaný, že se přestal sprchovat. Kromě toho nějakou dobu hladověl a zhubl více než 18 kilo.

Autor a režisér fenoménu M. Night Shyamalan se také svěřil, že herečku Toni Collette, která ztvárnila Colovu matku, obsadili, aniž by vedení studií vidělo její nahrávku z konkurzu. Krátce před tím si totiž oholila hlavu a on se bál, že by její vzhled mohl ovlivnit jejich rozhodnutí. Nakonec roli dostala a při natáčení nosila paruku.

Sám Shyamalan dokonce díky filmu zažil svou první kocovinu. Willis, který dříve pracoval také jako DJ, ho vzal s sebou na večírek, kde mu prý pořád podstrkoval panáky.

„Říkal jim cukrátka a bylo to samé cukrátko sem, cukrátko tam a druhý den ráno jsem nemohl vstát z gauče. Nechápal jsem, proč mě tolik bolí hlava a on se mohl umlátit smíchy,“ svěřil režisér v rozhovoru pro Variety.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám