Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

S tak zdravotně uvědomělou ženou, jakou je herečka Dana Batulková, jsme se již dlouho nesetkali, a je to škoda. Kdyby o sebe všichni dbali, co se prevence týče, tak jako ona, Česko by si rozhodně vylepšilo statistiku umírání na některá nádorová onemocnění, jež se dají podchytit prostřednictvím prevence.

S tchyní Agáty Prachařové (38) jsme se setkali, když se stala hostem slavnostního zahájení nového typu mamografu s 3D technologií. "Sice ve svém okolí neznám nikoho, kdo by rakovině prsu podlehl, ale nečekala jsem na žádné kampaně, abych věděla, že člověk by se o sebe měl starat a že prevence je důležitá," řekla nám herečka, která pravidelně na vyšetření prsu chodí.

"Poprvé to bylo někdy po čtyřicítce, kdy mi to doporučil gynekolog, jehož návštěvy také nevynechávám, protože i o tyhle ženské záležitosti je nutné preventivně dbát. Musím zaklepat, vždy bylo vše v pořádku. Ale třeba tenhle nový typ mamografu, který při jednom vyšetření nahradí i doplňující sonografii, je úžasný. Budou ho používat na takové ty spornější typy a může zachránit život. Vím, že se může stát, že ve změti žláz není vidět zárodek něčeho zlého. Je to obrovský pokrok," míní Batulková.

Chladnou ji nenechal ani screening rakoviny tlustého střeva. "Hodně se o tom mluví, já vyšetření také absolvovala, jsem uvědomělá žena. Rakovina tlustého střeva, když se zachytí včas, je dobře léčitelná. Je zbytečné, aby na ni lidé umírali. Když se to zanedbá, je to škoda. Mělo by se podstoupit preventivní vyšetření, i když je to pořád tabu a lidé se stydí. Vždyť stačí jen vzorky stolice a v případě pochybností kolonoskopie, kterou v rámci prevence podstoupila i řada mých známých kolegů," připomněla například Miroslava Etzlera (59), který se stal i tváří prevence rakoviny tlustého střeva, na kterou zemřel jeho otec.

Reklama

Další články

Načítám