Hlavní obsah
Článek

Biely kvet slaví pětašedesát! Zní to až neuvěřitelně, ale nesmiřitelný obdivovatel nejslavnější britské kapely, kterému se už desetiletí říká pátý člen Beatles, se už dožívá věku, ve kterém by klidně mohl jít do důchodu, kdyby chtěl. Podívejte se na fotografie, jak šel s dnes již legendárním Mekym (†69) čas!

Ten se k hudbě dostal hlavně kvůli ohromné podpoře své maminky, Angličanky Ruth Gale. Tu poznal Šimon Žbirka v severním Londýně v roce 1943. Rok poté proběhla veselka a po válce se přestěhovali do Bratislavy.

Pro Mira to mělo tu výhodu, že umí skvěle oběma rodnými jazyky svých rodičů, což mnohokrát zúročil i v hudbě.

Zásadním okamžikem bylo, když s bratry Jasonem a Tonym před čtyřiceti lety založil kapelu Modus, bez níž by dnes asi nebyl tam, kde je.

Asi největší úspěch měl v roce 1982, kdy po Waldemaru Matuškovi jako teprve druhý zpěvák ve Zlatém slavíku porazil Karla Gotta. Slavičí sbírku pak mnohokrát rozšířil po rozdělení federace ve slovenské verzi již zaniklé ankety.

Miro Žbirka pětašedesáté narozeniny oslaví 21. října. Protože jde o půlkulatiny, žádné velké oslavy nechystá. „Slavit budu s fanoušky na své Vánoční Symphonic Tour 2017 v Brně, Plzni, Bratislavě a v Pardubicích,“ prozradil Meky.

Reklama

Další články

Načítám