Hlavní obsah
Jiří Nedvídek
Článek

Legendární film Miloše Formana (†86) Černý Petr, který je právem řazen k jednomu ze zakládajících děl Nové vlny šedesátých let, zná snad každý. Film dodnes nezapadl, představitel hlavního hrdiny úsměvné komedie Ladislav Jakim se ale velmi brzy ztratil veřejnosti z očí.

Ještě před tím se ale objevil v několika zásadních snímcích umělecky nejplodnější éry naší kinematografie. Zahrál si ve filmech Každý mladý muž, Nejkrásnější věk či Případ pro začínajícího kata. Normalizace jeho hereckou kariéru přerušila. Režiséři, kteří jej obsazovali, emigrovali nebo nemohli točit. Jeho osobní i profesní osudy se začaly zcela přirozeně ubírat jinou cestou.

Ladislav Jakim vystudoval práva a už v roce 1972 začal pracovat jako advokát. „Začínal jako koncipient v Hybernské ulici. Potom pracoval Na Příkopě a nakonec ve Čkalově ulici v Praze 6. Nebylo snadné se do advokacie dostat. Měl nabídky dělat podnikového právníka anebo na úřadech mimo Prahu, ale on z Prahy odejít nikdy nechtěl. Měl tu svou práci moc rád, ale zabírala mu tolik času, že i kdyby chtěl, tak na nějaké natáčení už nemohl ani pomyslet,“ vzpomínala na svého muže po letech v Pozitivních novinách jeho žena Drahomíra, s níž měl jednoho syna Tomáše.

Ladislav Jakim se ale přece jen v českém filmu ještě jednou objevil: „Pro Smyczkův film Proč? potřebovali právního poradce. Tak tam Láďa nakonec, když už musel být na place, dostal i malou roli advokáta."

Život Ladislava Jakima skončil předčasně, když na parkovišti za volantem svého vozu podlehl 27. února 1992 nečekaně infarktu. Bylo mu pouhých šestačtyřicet let. „I přesto, že žil velmi krátce, dokázal toho v životě mnoho. O rodinu se dovedl dobře postarat, byl hodný a starostlivý a všichni příbuzní a přátelé ho měli rádi. Je mi po něm moc smutno," vzpomínala na svého milovaného muže Drahomíra Jakimová, která už se nikdy nevdala.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám