Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Princ Harry (39) a jeho žena Meghan (42) přijali pozvání k rozhovoru s nejmladší laureátkou Nobelovy ceny za mír (ocenění získala v roce 2014) a aktivistkou Malálou Júsufzajovou (23). Probíhal online, vévoda a vévodkyně se připojili ze svého sídla v Santa Barbaře.

Rozhovor se uskutečnil na Mezinárodní den dívek (připadá na 11. října) a Harry a Meghan s Júsufzajovou řešili práva dívek na vzdělání, což je hlavní téma mladé pákistánské aktivistky. Téma řešili mimo jiné i v kontextu koronavirové pandemie - jak ta možnosti dívek ovlivňuje.

Koronavirus a karanténu nešlo vzhledem k celosvětové situaci vynechat. Na té se manželé snaží hledat i pozitivní stránky a jednou z nich je, že tráví víc času spolu jako rodina.

„Jsme tu při Archieho prvních krůčcích, prvním pobíhání, jeho prvních pádech, při všem,“ uvedl Harry. „Je to skvělé a v mnoha ohledech máme to štěstí ho vidět vyrůstat. Kdyby pandemie nebyla, mnohem víc bychom cestovali a pracovali a spoustu těchto momentů bychom zmeškali,“ doplnila jeho žena.

Júsufzajová letos ukončila studia na Oxfordu. V 15 letech přežila zásah do hlavy, střelu vypálil tálibánský útočník, když ve svém rodném Pákistánu propagovala právě právo dívek na vzdělání. Za její aktivity jí děkovala britská královna Alžběta II. i někdejší prezident USA Barack Obama.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám