Hlavní obsah
Článek

Po téměř padesáti letech Marta Kubišová (81) znovu nazpívala svou nejznámější píseň s názvem Modlitba pro Martu. „Z poslední verze Modlitby pro Martu jsem nadšená, byť jsem ji zatím slyšela jen z počítače,” svěřila se se svými dojmy Super.cz Marta Kubišová.

Nová verze má být odkazem pro současnou generaci, a tak skladbu, která se stala jedním ze symbolů událostí roku 1968 a později i listopadu 1989, se zpěvačkou společně nahrály její kolegyně Tereza Černochová, Natálie Kocábová, Bára Basiková (61), Blanka Šrůmová a Naďa Válová. Na závěr skladby zazní také hlas Hany Hegerové, která vzhledem ke svému zhoršenému zdravotnímu stavu svou část natočila ve svém bytě na pražském Staroměstském náměstí, odkud už nevychází. „Setkání s mými kolegyněmi bylo moc milé a nahrávání nám všem udělalo velkou radost,” dodala pěvecká legenda.

Světlo světa spatřila už také obrazová podoba písně, jejíž vznik má na svědomí Fero Fenič. Právě on oslovil Kubišovou už na podzim roku 1989, aby tehdy tajně nazpívala svoji první písničku, po dvaceti letech izolace, pro jeho film Zvláštní bytosti.

„Když teď sama ukončuje kariéru a souhlasila před tím ještě nově nazpívat pro příští generace svoji Modlitbu, chtěl jsem to zaznamenat,” popsal hlavní myšlenku vzniku skladby známý režisér a producent a dále uvedl: „Vše vzniklo z nadšenectví vydavatele a všech zúčastněných, i já jsem natáčel jen reportážně, klip se zrodil ve velmi skromných podmínkách. Ale právě skromnost k Martě asi nejvíc patří... Stejně tak její Modlitba by se měla připomínat vždy, když se v naší zemi hazarduje s demokracií.”

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám