Hlavní obsah
Článek

Tak tohle je opravdu archivní perla! Padesát let staré záběry z historicky prvního přímého přenosu vyhlašování Zlatých slavíků nařídil bývalý režim smazat. Unikátní videoukázky za Zlatých slavíků 1966 (předávání za rok 1966 probíhalo v  únoru 1967) však nyní objevil technik České televize. A opravdu je na co se dívat!

Na černobílých záběrech si Zlatého slavíka odnáší mladý sympaťák Karel Gott (†80) a krásná Marta Kubišová (81). Jako ocenění dostávají kromě Slavíků diplomy, pozvání do Francie i na pátý sjezd Československého svazu mládeže. Nejpopulárnější písní roku je pak podle časopisu Mladý svět zvolena skladba C'est la vie. Slavnostním večerem tehdy provázel Darek Vostřel. Na ukázku z vyhlašování cen, kde bylo Gottovi 27 let a Martě Kubišové 24, se podívejte ve videoukázce.

Unikátní záběry z prvního přímého přenosu vyhlašování těchto cen se dochovaly na ukrytých dvoupalcových páskách, které tehdejší zaměstnanci Československé televize uchránili před smazáním. To jim hrozilo nejen kvůli stále se zpřísňujícímu režimu, ale i hodnotě materiálu, na který se natáčelo a jehož cena odpovídala tehdejší škodovce.

„V sedmdesátých letech se točilo na takzvané dvoupalcové pásy, které byly velmi drahé, a proto se většinou přemazávaly, aby bylo místo pro nové záznamy. V devadesátých letech, když tato technologie končila, se pak dvoupalce přepisovaly na jiné nosiče, a tak se zmíněné pásy staly nepřehratelnými. A ztratila se i informace, co na nich vlastně je,“ říká vedoucí správy programových fondů Iva Syslová.

„Až loni na podzim technik České televize koupil od německého sběratele starý dvoupalcový stroj a jeho pomocí pak rozšifroval tyto ztracené záznamy. Přinesl je k nám do archivu České televize, kde jsme je vyčistili a rekonstruovali. Pořady jsou nyní v technické kvalitě srovnatelné s tím, jaké byly v době, kdy se pořizovaly,“ dodává Syslová.

Záznam vyhlášení Zlatého slavíka, vysílaný 18. 2. 1967, se dochoval téměř celý. Chybí pouze začátek, který byl přemazán, a úplný závěr, jenž se nevešel na danou cívku pásky. ČT art Slavíky odvysílá 18. února, přesně padesát let po jejich prvním a doposud jediném uvedení.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám