Hlavní obsah
Článek

Vzpomínáte rádi? Máme pro vás soukromé fotografie zpěvačky Marty Kubišové (81), ze kterých doslova dýchá nostalgie. Zejména z těch, na kterých je se zesnulým exprezidentem Václavem Havlem (†75), jenž patřil společně s Olgou Havlovou k blízkým přátelům Marty Kubišové. Nechyběl na její svatbě, křtu dcery Kateřiny i četných a v té době utajených setkáních.

Marta Kubišová patří k nesmazatelným symbolům srpnových událostí roku 1968. Tímto symbolem se stala zejména díky legendární písničce Modlitba pro Martu a následným postojům. Od roku 1970 nesměla z politických důvodů zpívat, a tak slavná píseň dvacet let veřejně nikdy nezazněla.

Zpěvačka ji zpívala jen při zvláštních příležitostech, mezi něž patřily i pravidelné návštěvy u Václava Havla na Hrádečku. Píseň znovu oficiálně zazněla až roku 1989, kdy si Marta už sotva pamatovala celý text, ale svým zpěvem ohromila zaplněné Václavské náměstí.

Ze soukromých fotek je zřejmé, že už tehdy byla Marta velkou milovnicí zvířat. Pózovala s oslíkem Nicolasem a společně s maminkou pomáhala zachraňovat opuštěné pejsky.

Velkou bojovnicí za práva zvířat je ostatně i dnes. Unikátní je i snímek s bratrem Janem z roku 1952 a další perličky, které si můžete prohlédnout v naší fotogalerii.

V současné době se Marta Kubišová připravuje na oslavu svých sedmdesátin. A slavit bude zejména zpěvem. Na letní scéně divadla Ungelt ji čeká na konci prázdnin série narozeninových koncertů. Hosty budou Petra Janů, Václav Neckář, Karel Gott nebo Aneta Langerová.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám