Hlavní obsah
Článek

Nová rodinná komedie režiséra Zdeňka Trošky Strašidla právě přichází do kin. Příběh plný fantazie chce navázat na slavnou tradici českých trikových komedií jako Dívka na koštěti nebo Jak utopit doktora Mráčka, v nichž se potkávala moderní současnost s pohádkovým světem nadpřirozených bytostí. Ve filmu se tedy kromě bohatých kostýmů a netradičních rekvizit objeví i řada filmových triků.

Z původně plánovaných sedmdesáti se jejich počet rozrostl na 90. „Samozřejmě jde o triky různé náročnosti a pro nás bylo důležité najít tu správnou formu, tak aby trik z příběhu nevyčníval, byl přirozenou součástí děje,“ říká střihač Dalibor Lipský, který na Strašidlech plnil také funkci trikového supervizora. Nálada filmu si totiž vysloveně říkala o pojetí triků, jak je známe z legendárních filmů Václava Vorlíčka nebo Oldřicha Lipského, jejichž základ vznikl už takzvaně v kameře a dodatečné postprodukční úpravy je jen kompletovaly a pomáhaly k jejich čistotě. Proto se po dohodě s režisérem vrátili ke klasice, jako jsou prolínačky, dělené záběry.

Nejkomplikovanějšími triky byly z pohledu Dalibora Lipského proměny čarodějnice Patricie, kterou hraje Tereza Kostková (47), ve slavné herečky Marilyn Monroe (†36) a Audrey Hepburnovou (†63). „Natáčení bylo náročné především proto, že se mění jedna postava v druhou, ale hraje ji stejná herečka,“ vysvětluje Dalibor Lipský.

„Takže to představovalo natočit Terezu v jednom kostýmu, pak ji celou přelíčit, převléknout a pokračovat ve stejném okamžiku, ale s časovou prodlevou. Důležité pak je, aby vám v navazujícím záběru seděly i drobné detaily, jako je míra uhoření svíček, kouřová clona v interiéru. Někdy stačí milimetrový pohyb kamery, třeba když někdo silněji šlápne na podlahu a více se prohne prkno, a celý záběr se posune, takže v konečné fázi pak nejde spasovat s předchozím,“ popsal. A jak to vypadalo, můžete vidět v našem videu.

V hlavních rolích filmu uvidíme Terezu Kostkovou, Bronislava Kotiše, Jiřího Dvořáka, Carmen Mayerovou, Saru Sandevu, Vladimíra Polívku, Terezu Bebarovou, Nelly Řehořovou, Václava Postráneckého, Petra Nárožného, Matěje Hádka a řadu dalších.

Reklama

Další články

Načítám