Hlavní obsah
Článek

Maminka Barbora Rajnišová zpívá v muzikálech, táta v opeře a v tomhle případě jablko nepadlo daleko od stromu. I když opera není zrovna mainstreamová záležitost, před teprve šestadvacetiletým operním pěvcem Jiřím Rajnišem musíme dát klobouk dolů.

Na našich pódiích zatím příliš nezdomácněl. Hojně ale vystupoval v cizině. Také na pódiích převážně menších operních domů na východním i západním pobřeží Spojených států. Právě tam, resp. na prestižní University of California v Los Angeles, vystudoval operní zpěv a navázal tak na studiu na Pražské konzervatoři, kde měl jako spolužáky například Michaelu Tomešovou (32) anebo syna Miroslava Donutila (73). V Česku si vyzkoušel i muzikál a operetu, vystupoval mimo jiné na stejných prknech jako Marian Vojtko (51).

To, že ho v příští sezóně v Augsburgu čeká role Renata ve Verdiho Maškarním plesu, je jedním z důkazů, že se jeho zkušenosti a pomalu získaná sebedůvěra začínají zúročovat. Nicméně asi nejhmatatelnějším důkazem jeho pěveckých i hereckých kvalit je jeho nově získané angažmá v Semperově opeře v Drážďanech.

„Že jsem byl přijat do Junge ansámblu ve světovém operním domě v Drážďanech považuji za největší úspěch své dosavadní kariéry. Je to veliká čest pro mě, a troufám si říct, že i vizitka pro ty, kteří mně na této nesnadné cestě pomáhali, což jsou v první řadě moji rodiče,” vyznává se s velikým nadšením Jiří Rajniš.

„Výhledově mám v kalendáři několik rolí, na které se strašně těším, prozradit snad mohu Schaunarda v Bohémě a Fiorella v Lazebníku sevillském, v koprodukci s Opernhaus Zurich. A ještě snad mohu prozradit Moralese v Carmen,“ vypočítal s tím, že spolupracuje i s operními domy v Curychu, Brémách, Augsburgu.

"Také se opět vracím do Národního divadla v Praze v nádherné opeře Werther po boku Piotra Bezcaly jako jeho sok Albert,“ prozradil. V Národním divadle v Praze ho ostatně můžeme vídat již nyní v menší rolích Mezkaře a Druhého kluka v Orffových operách Chytračka/ Měsíc a v Tylově divadle v Plzni jako výše zmiňovaného Evžena Oněgina. „V jednání je i recitál v Praze, na kterém bych se chtěl představit v áriích z oper, které jsem u nás neměl příležitost zpívat,“ uzavírá pohledný baryton.

Reklama

Další články

Načítám