Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Že Marek Brodský (64), praktikant Hlaváček z filmu Rozpuštěný a vypuštěný, trpí depresemi, to přiznal už před pár lety. Bohužel se je snažil zažehnat nadměrným pitím alkoholu, což ho dostalo až do léčebny. Ani v relativně pokročilém věku na stavy úzkosti nenašel recept a život muži, který často hovoří s přáteli o sebevraždě, možná zachrání až televize.

ČT s ním totiž natočila 13. komnatu. Tou jsou podle režisérky právě jeho deprese. Marek říká, že lidé si je často pletou s leností, ale že v jeho případě to tak není. Před lety musel tento občasný muzikant a výtvarník hrát na koncertech za plentou, jakou měl trému. A příležitostný herec, který představoval také Radima v Křečkovi v noční košili, se styděl říct si v obchodě i o rohlíky.

„Je to strašný pocit úzkosti, naprostá neschopnost něco dělat. Funguje to tak, že lidé tři neděle nevstanou z postele, nic nemá smysl. Měl jsem úzkosti a byl třeba problém ujít pět metrů z postele k malířskému plátnu,“ popisuje v 13. komnatě. Prý zažívá víc dnů, kdy má trable, než kdy je psychicky v pohodě. A často řeší svůj potenciální odchod ze světa.

„Jsem zastáncem estetičtější verze, než kterou zvolil táta. Moje favoritní řešení je teď to, že by nebylo špatné vylézt hodně do hor, vzít si hodně rumu a zmrznout. Člověka najdou v docela slušném stavu a prý je to příjemné. Nemám propracovanou mezifázi, kdy člověku začne být dobře po tom rumu a chce se dostat domů,“ spekuluje s tím, že skepsi podědil po otci Vlastimilu Brodském, a jediný rozdíl mezi nimi je jen v tom, že on sám se ještě nezastřelil.

Marek přes pobyt v léčebně alkohol nevypouští. „Můžu si pocucávat víno, ale aby medikamenty fungovaly, nesmím kořalku,“ dodává. Natáčení pro něj přineslo zvrat v životě, když se po rozhovoru s psychiatrem Cyrilem Höschlem rozhodl začít podstupovat psychoterapie a svůj stav provždy změnit. Však má také pro co žít. Je totiž vzhledem ke své nemoci relativně šťastným dědečkem.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám