Hlavní obsah
Článek

Kdo by nechtěl kouzelný měšec, ze kterého se sype tolik zlata, kolik jen člověk chce… Není divu, že zlá čarodějnice Bludimíra chce tuto zázračnou věcičku vlastnit stůj co stůj. Do cesty se jí ale postaví princ Petr a všemocná láska. Koprodukční česko-německou pohádku Kouzelný měšec (1996), kterou natočil režisér Václav Vorlíček (†88), uvidíte na Štědrý den.

Ohyzdná babice i krásná kněžna

Roli čarodějnice Bludimíry, jež se z odpudivé stařeny mění v krásnou, ale grobiánskou šlechtičnu, ztvárnila s velkým gustem Mahulena Bočanová (57), které v české verzi pohádky propůjčila hlas Simona Stašová (69).

Bočanová se na televizních obrazovkách objevila poprvé už v sedmi letech v seriálu Chalupáři (1975), ve kterém hrála předsedovu dceru Milušku. Diváci ji znali i ze seriálů Pan Tau (1978), Návštěvníci (1983) a z pohádek O nejchytřejší princezně, Jak se princ učil řemeslu (oba 1987) či O princi, který měl o kolečko víc (1992).

Zajímavé je, že tato mimořádně pohledná herečka s jižanskými rysy se kdysi svěřila, že v pubertě trpěla mindrákem, že není tak hezká, šikovná a oblíbená jako její o čtyři roky starší sestra a cítila se prý nechtěná a zbytečná.

Princezna a princ

Do role princezny Blanky, která se zamiluje do prince Petra převlečeného za kominíka, byla obsazena německá herečka Tina Ruland (55). Rodačka z Kolína nad Rýnem je českým divákům známá i z další Vorlíčkovy koprodukční pohádky Pták Ohnivák (1997). Také v ní se objevila v roli princezny, tentokrát Eleny.

Prince Petra hrál Saša Rašilov (51), který má kumštýřské vlohy v genech: jeho otec byl kameraman, dědeček herec a hercem se stal i jeho mladší bratr Václav (45).

Herce trápily vážné nemoci

V roli regenta se v pohádce objevil i Miloš Kopecký (†73). Šlo o jeho vůbec poslední filmovou roli. Herec byl tehdy vážně nemocný – trpěl vleklými depresemi, a kromě toho byl po operaci dutiny břišní, po které mu zůstal střevní vývod.

Kombinace všech těchto zdravotních potíží vedla k jeho nečekanému úmrtí. S Kopeckým se například počítalo do role doktora Práška v seriálu Hospoda, ale nakonec ho musel nahradit Jiří Menzel.

Exkurze po hradech a zámcích

Pohádka Kouzelný měšec nabízí kontrastní temné scény z hradů, kde sídlí zlá Bludimíra, i ze zámků. Tvůrci si proto na výběru lokací dali obzvlášť záležet. Točilo se například na hradech Kokořín a Okoř, ale také na zámku Průhonice, který se v tolika snímcích neobjevuje.

Průhonický park je od roku 2010 zapsaný na seznamu UNESCO, kdy ho organizace připojila k historickému centru Prahy. Další památkou UNESCO, která se ve filmu objevila, je Telč, jejíž zámek je spolu s historickým centrem chráněný už od roku 1992.

Reklama

Další články

Načítám