Hlavní obsah
Článek

„Když máš v chalupě orchestrion, nevadí, že do ní fičí, naráz přestanou zloby a shon, i ten kůl v plotě zas vzklíčí…“ Léto je tu a na obrazovky České televize se vrátili nesmrtelní Chalupáři (1975).

V jedenáctidílném seriálu, který čerpá humor ze soužití člověka městského s člověkem vesnickým, není o humorné historky nouze. Hlavních rolí věčně nabručeného revizora na penzi Evžena Humla a nekonfliktního vesnického všeuměla Bohouše Císaře se zhostili Jiří Sovák (†79) a Josef Kemr (†72). Oba herci fungovali jako perfektní protiklady a skvěle se doplňovali, i když zpočátku mělo být všechno jinak.

Sovák nebyl první volbou

Tvůrci seriálu chtěli navázat na úspěch starších komedií Dovolená s Andělem (1952) a Anděl na horách (1955), jejichž tahouny byla komediální dvojice Marvan – Kemr, a tak chtěli do role Evžena Humla obsadit Jaroslava Marvana (†72). Ten ale krátce před natáčením zemřel, a tak museli začít hledat nového Evžena Humla.

Chvíli byl zvažován Jan Pivec (†72), ale kvůli jeho zdravotnímu stavu panovaly obavy, že by pracovní maraton neustál. Volba padla nakonec na Jiřího Sováka, jenže tomu se do natáčení moc nechtělo.

Neuměl si představit, že by měl hrát po boku Josefa Kemra, který mu připadal typově příliš odlišný. Také se bál, že si nesednou. A ze Sováka byl dost nesvůj i Kemr. Obavy obou herců byly oprávněné. Cestu k sobě hledali opravdu dlouho, ale celkovému projektu to kupodivu pomohlo.

Mluvil, jak mu zobák narostl…

Sovákova manželka Andulka později vyprávěla, že mnohé z replik, které v seriálu zazní, byly dílem manželovy improvizace a vznikly přímo na place - například ta, že v Indii mají plechové děti. Také větu: „Já budu žít s vodníkem" použil Jiří Sovák spontánně.

Adresoval ji cíleně Josefu Kemrovi, který tou dobou hrál v divadle vodníka. Režisérovi Františku Filipovi (89) se jeho hláška tak líbila, že ji ve výsledném střihu ponechal.

Všude samí strejdové

Roli zvědavé Milušky hrála Mahulena Bočanová (57), která tehdy chodila do první třídy. Okatá holčička byla před kamerou velmi přirozená, ostatně v reklamě se objevila už jako tříletá. Během natáčení Chalupářů si prý vůbec neuvědomovala, že má kolem sebe samé herecké velikány.

Josef Kemr, Jiří Sovák i Josef Hlinomaz (†63), který hrál v seriálu dědu Makovce, pro ni byli zkrátka „strejdové“. Z natáčení si představitelka Milušky odnesla 7000 korun, což byly na tehdejší dobu pěkné peníze.

Nicméně, hlavní seriálové hvězdy Sovák a Kemr dostali 70 tisíc korun a Vladimír Menšík (†58), který byl tehdy považován za extratřídu, dokonce 108 tisíc, i když se v roli šoféra autobusu Tondy Čiháka objevil jen v devíti epizodách.

Kde hledat Třešňovou

Televizní vesnici Třešňovou najdete ve Višňové na Příbramsku. Mnozí z místních obyvatel si zahráli také v komparzu. Natáčení dodnes připomínají informační tabule u památných seriálových míst, čímž Višňová vyšla vstříc turistům, kteří sem stále přijíždějí, podobně jako do Troškových Hoštic.

Reklama

Další články

Načítám