Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Seriál Ochránce s Lukášem Vaculíkem (61) v hlavní roli školského ombudsmana v deseti dílech reflektuje skutečné události, které v minulých letech otřásly českým školstvím. Případy jako šikanu učitelky, vraždu vychovatelky diagnostického ústavu či tragédii na dětském táboře.

Tragická událost, při níž na táboře utonul žák, a učitelkám hrozí stíhání a nenávist místních, se stala námětem nadcházejícího dílu s názvem Veřejný nepřítel. Pedagožky si zahrály Lucie Juřičková a Sarah Haváčová, jež sama pochází z rodiny kantorů. „Zdroj inspirace jsem čerpala přímo z domova,“ řekla Super.cz Haváčová.

Práce pedagogů si herečka velmi váží. „Dostává se jim ve třídách materiál, ze kterého stejně jako například dirigent, kněz nebo politik mohou vytvořit velké dílo. Sklizeň vlivu, který zasévají do žáků, vidí až za několik let, někdy vůbec,“ míní. „Vážím si jejich práce a je správně, že díky seriálu Ochránce můžeme poukázat na to, jak zásadní toto povolání je.“

Z učitelských rodin pocházejí i tvůrci seriálu, scenáristé Tomáš Feřtek a Matěj Podzimek a také producent Michal Reitler.

„Školství je oblast, o které nevznikl seriál snad desítky let. Je to oblast, ve které se denně děje malé i velké bezpráví. Řekli jsme si, že o tom snad víme dost, máme dost velkou osobní i profesní zkušenost, abychom se zkusili zastat těch, kteří tahají za kratší konec a mají pocit, že o tom nikdo neví. Ví,“ uvádí Reitler.

Obě učitelky po sérii rozsudků a odvolání dostaly podmínku.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám