Hlavní obsah
Článek

Česká topmodelka Linda Vojtová (38) sice našla druhý domov za oceánem, ale do Prahy se vždy ráda vrací, ač je to většinou jen na skok, párkrát do roka při výjimečných příležitostech.

K těm bezesporu patří ty, při nichž si může zazpívat se svým dědečkem, hudebním skladatelem Vadimem Petrovem. Letošní advent jim nadělil hned dvě takové. Kromě vánočního koncertu také nahrávání ukolébavky Fí fí Hupa a Hopa pro internetovou televizi Stream.cz.

Tvorbu Vadima Petrova zná doslova každé malé dítě. Jeho melodie se staly nedílnou součástí populárních večerníčků o Krtkovi, Krakonošovi, Spejblovi a Hurvínkovi nebo Hupovi a Hopovi. A právě příběhy dvou nezbedných opičáků učarovaly v dětství jeho vnučce, topmodelce Lindě Vojtové natolik, že když přišla nabídka internetové televize Stream.cz nazpívat pro dětský kanál Pohádky ukolébavku, měla jasno nejen ve výběru písně, ale i v tom, kdo ji na klavír doprovodí.

Byl to totiž dědeček, který jednu z nejpůvabnějších Češek k hudbě odmala vedl a učil ji hře na klavír. „Na dětství mám krásné vzpomínky. Často jsme zpívali, a to nejen před spaním, ale

i v autě, když jsme jeli někam na výlet. O víkendech jsme objížděli hrady a zámky, často jsme vyráželi na chatu a léto jsem trávila u táty v jižních Čechách. A neminuly mě ani tábory a zpívání u ohně,“ vzpomíná Linda, jejíž slibně se rozvíjející hudební průprava sice vzala za své po vítězství ve světovém finále nejprestižnější modelingové soutěže Elite Model Look, hudba si ale i tak našla v jejím životě místo.

Česká kráska je zasnoubená s americkým muzikantem a producentem Jamisonem Ernestem, s nímž by ráda brzy založila rodinu. „Už čtrnáct let žiju v New Yorku a dokážu si představit, že tady vychovávám děti. Do Česka se chci ale vracet tak často, jak to jen půjde. Na trvalé přestěhování do Prahy sice nepomýšlím, ale přála bych si, aby naše děti mluvily česky, znaly českou kulturu, a hlavně trávily čas s celou mojí rodinou, která tady žije,“ popisuje svoje plány jednatřicetiletá kráska.

O tom, že to s návraty ke kořenům myslí vážně, svědčí i fakt, že si zatím nenechala ujít ani jeden dědečkův vánoční koncert. „Letos se jedná již o třetí koncert dědovy hudby ve Smetanově síni Obecního domu, kterého jsem patronkou. Jsem šťastná, že budu zase u toho, protože je to vždycky mimořádný zážitek. Tentokrát představíme premiéru cyklu symfonických básní Pražské ornamenty a také Melodie krtka I. v symfonické podobě. A nebudou samozřejmě chybět ani Krkonošská pohádka, Nokturno in G a další oblíbené skladby,“ upřesňuje Linda, která se kvůli pracovním povinnostem v metropoli nezdrží, nicméně plánuje se sem brzy vrátit.

„Roky jsem neměla příležitost oslavit svátky v Česku, proto se moc těším na ty letošní a jejich tradiční prožití se vším, co k Vánocům patří.“

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám