Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Na hranicích s Ukrajinou, kam přivezla pomoc a sama odvezla několik prchajících žen s dětmi, strávila sice jen jeden den, ale v pomoci nadále pokračuje. Lilia Khousnoutdinova (35) má výhodu i v tom, že se s Ukrajinci bez problémů dorozumí.

"Máme několik sbírek, spolupracujeme s dalšími organizacemi v terénu, já spolupracuji s některými partyzánskými skupinami. Tím myslím řidiče, kteří jezdí až na Ukrajinu a snaží se nacházet ohrožené rodiny. Je toho spousta. Snažím se pomáhat těhotným maminkám a těm s čerstvě narozenými miminky, aby se k nim dostala třeba porodní asistentka. Když každý uděláme něco, tak to třeba zvládneme," doufá.

Komunikovat s uprchlíky může díky svému jazykovému vybavení napřímo. "Rozumím docela dobře ukrajinsky. Přízvuk na západě je trochu výraznější, ale domluvím se i tam. A většina Ukrajinců mluví i dobře rusky, což jsem taky ještě nezapomněla," upřesnila Lilia, která pochází Tatarstánu, který je součástí Ruské federace.

Na Ukrajině má stále i velmi blízkou osobu. "Moje kmotra je Ukrajinka a aktuálně je s rodinou u Charkova v krytu. Ona se tedy nebojí a připravovala se na to. Myslím, že mnoho lidí tušilo, že něco takového přijde. Udělala si velkou zásobu potravin a léků, stáhla k sobě širší rodinu a v podstatě přečkává, kdy to skončí. Samozřejmě všichni doufáme, že dobře a rychle," přeje si Lilia.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám