Hlavní obsah
Článek

Když krátce po válce Adina Mandlová (†81) poznala zdi pankrácké věznice, byly jí na základě vybájených historek i pomluv přičítány mnohé hříchy. Řadu z fám populární herečka s vtipem a sebeironií v posledních válečných letech navíc sama ve snaze udělat se zajímavou nejspíš přiživovala.

Jediným prokazatelným přečinem Mandlové bylo (kromě mileneckého vztahu s německým přidělencem Barrandova Willym Söhnelem) natáčení bezduché zápletkové komedie Svěřuji ti svou ženu (1942) s Heinzem Rühmannem v Německu. Na samotné filmování Mandlová později ve své knize Dneska už se tomu směju nevzpomínala zrovna vesele.

Během natáčení bydlela Mandlová v berlínském hotelu Eden a několikrát se setkala s exmilencem své úhlavní sokyně Lídy Baarové (†86) Josephem Goebbelsem. Poprvé na večírku u Zarah Leander. „Posadil se u stolu naproti mně a oplýval šarmem. Musím přiznat, že mě jeho osobnost fascinovala. Vzdor tělesné vadě a malé postavě to byl velmi impozantní zjev,“ vzpomínala později Mandlová na první setkání s kulhavým ďáblem.

Byl to právě nechvalně známý ministr propagandy, který se Mandlovou snažil přemluvit, aby si změnila jméno. „Měla jsem toho všeho dost a odsekla jsem, že jsem svůj árijský původ prokázala sedmi křestními listy, a jestli ani to nestačí, budu se muset své kariéry vzdát, protože nikdo z nás nemůže za to, a taky nemůže zaručit, kdo jeho předkové byli, a často jsem slyšela otce vykládat, že někde v dávné minulosti máme nějakého toho židovského předka. Sotva jsem to vypustila z úst, myslela jsem, že Goebbelse raní mrtvice,“ popisuje v knize Mandlová svůj spor s Goebbelsem.

Brzy se ukázalo, že vzdorovala odvážně, ale marně. „Druhý den mě definitivně a bez mého svolení přejmenovali na Lil Adinu, to si prý pan doktor sám osobně vymyslel,“ vysvětlila po letech změnu jména herečka, která další nabídku do německého filmu Titanic (1944) striktně odmítla.

Před důsledky to Adinu ale nezachránilo. Stejně jako Nataša Gollová či Zita Kabátová, které natočily filmy pro Pragfilm na Barrandově, si to Mandlová po válce odnesla.

Právě dnes je to 26 let, kdy Adina Mandlová krátce po návratu do Československa v příbramské nemocnici zemřela.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám