Hlavní obsah
Článek

Jedna z našich nejslavnějších prvorepublikových hereček Lída Baarová (†86) patřila bezesporu k těm nejkrásnějším. Ač si mohla ukázat snad na jakéhokoliv muže, a ten by okamžitě podlehl jejím půvabům, láskou vzplanula k říšskému ministrovi propagandy a Hitlerovi blízkému muži Goebbelsovi.

Vztah s nacistickým pohlavárem nastartoval její pád z výšin až na samotné dno. Po válce byla vězněna jako symbol kolaborantství, následně emigrovala a provdala se za Jana Kopeckého, jehož si ale vzala spíše z vděčnosti, že jí pomáhal, když byla vězněna, než z lásky.

Není divu, že manželství nebylo příliš šťastné. S Kopeckým se usadila v Rakousku a zahrála si ještě v několika filmech španělské a italské produkce. Roku 1969 se Baarová s Kopeckým rozvedla a vdala se za rakouského gynekologa Kurta Lundwalla, s nímž už měla několik let poměr. Na svého posledního osudového muže Baarová zavzpomínala v dokumentu Heleny Třeštíkové Zkáza krásou, který má premiéru 7. ledna. Na ukázku z dokumentu se podívejte ve videu.

„Když odjel Kopecký do Argentiny, tak mně bylo špatně, a tak jsem šla do ordinace Kurta Lundwalla. Šla jsem tam a říkala jsem, pane docente, mně je hrozně špatně, mohl byste mě prohlédnout?“ vzpomínala na první setkání Baarová. Lékař ji prý prohlédl, a aniž by se mu předtím představila, tak ji oslovil jejím slavným příjmením, což Baarové velmi imponovalo. Ihned jí zařídil léčbu ve svém sanatoriu a vůbec po ní nechtěl žádné peníze.

„Zamilovali jsme se do sebe, to bylo jedno velké štěstí v mém životě, a najednou se ze mě, z takového chudáka, stal někdo jiný, on mě dostal do takové krásné atmosféry, že jsem najednou začala zase věřit v život,“ zasnila se herečka.

Štěstí však Baarové nevydrželo moc dlouho. Kurt po necelých třech letech manželství zemřel a jeho potomci se s Baarovou soudili o majetek. Baarová nakonec získala společný dům v Salcburku, kde v osamění žila až do konce svého života.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám