Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Pohádky a komedie s Libuškou Šafránkovou (†68) jsou neodmyslitelně spjaty snad s každými vánočními svátky.

Populární herečka sice v posledních letech příliš aktivní není, srdce diváků si beztak navždy získala svými dřívějšími filmovými počiny.

Nejslavnější rolí je bezesporu legendární Popelka. Tři oříšky pro Popelku patří ke Štědrému dni asi stejně jako kapr a bramborový salát. Pro někoho možná ohraná pohádka, ale co se týče vánočních repríz, patří stejně jako Pyšná princezna ke svátečním evergreenům.

Šafránková patřila k našim nejpůvabnějším herečkám, a tak není divu, že byla do rolí princezen hojně obsazována. Vidět jsme ji mohli například ve Třetím princovi, pohádce Princ a Večernice a dalších více či méně známých pohádkách.

V 70. a 80. letech pak často ztvárňovala krásky i v populárních českých komediích. Namátkou jmenujme například snímky Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách, Vrchní, prchni! či Svatební cesta do Jiljí. V posledních dvou jmenovaných jí to výborně ladilo boku manžela Josefa Abrháma.

Charakterově vážnější role přišly až v 90. letech. To si zahrála i v oscarových snímcích Obecná škola a Kolja nebo v úspěšných filmech Všichni moji blízcí a Báječná léta pod psa.

Naposledy se na filmovém plátně objevila před pěti lety v rodinné komedii Juraje Nvoty Jak jsme hráli čáru. Většina diváků se ale beztak o Vánocích těší na Tři oříšky pro Popelku. Na výběr filmových počinů Libušky Šafránkové se podívejte v galerii.

Který film s Libuškou Šafránkovou se vám líbí nejvíc?
Tři oříšky pro Popelku
73,1 %
Třetí princ
7,4 %
Princ a večernice
5,5 %
Svatební cesta do Jiljí
5,5 %
Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách
3 %
Všichni moji blízcí
1,3 %
Obecná škola
2,7 %
Ani jeden z uvedených, mám jiného favorita
1,5 %
Celkem hlasovalo 527 čtenářů.
Související témata:

Reklama

Další články

Načítám