Hlavní obsah
Článek

Úspěšný herec a muzikant Jan Budař (46) se rozhodl vkročit i na režisérskou stezku. Jeho filmovým debutem bude Princ mamánek, vtipná a dobrodružná pohádka ze života. Natáčet se bude v Dětenicích a blízkém okolí. Vedle Jana Budaře, který se sám obsadil do role zhýčkaného prince, si jeho královské rodiče zahrají Libuše Šafránková (†68) a Josef Abrhám (†82). Po spekulacích o hereččině nemoci se zdá, že se tedy dala zdravotně do pořádku, z čehož mají všichni radost.

Příběh symbolickou pohádkovou formou otevírá soudobé téma „mamánkovství“. Jan Budař tak dlouho marně čekal na vysněnou roli krásného prince, až se rozhodl napsat scénář k pohádce, obsadit se do hlavní role a ujmout se i režie. Nejenže jde o celovečerní debut Jana Budaře, ale spolu s ním na plátna vstoupí jeden z nejstarších princů v českých filmových pohádkách, příběh se začíná odvíjet v den, kdy Ludvík slaví 38. narozeniny. A závěrečné titulky ozdobí pětiminutový polibek – nejdelší v historii kinematografie, tím pádem aspirující na zápis do Guinnessovy knihy rekordů, dosavadní rekord je 3 minuty 55 sekund.

"Pochopil jsem, že coby režisér – debutant musím svůj film pečlivě promyslet, připravit do nejmenších detailů a obklopit se těmi nejlepšími možnými spolupracovníky,“ říká Jan Budař a svá slova výmluvně dokládá jmény respektovaných profesionálů filmové branže: hollywoodský kameraman Petr Cikhart, architekt Milan Býček, kostýmní výtvarnice Sylva Zimula Hanáková, střihač Jiří Brožek, výtvarník Ondrej Rudavský. Scénář prošel několika verzemi, po dramaturgické stránce byl konzultován např. se Zdeňkem Svěrákem.

A o čem film je? Poněkud přerostlý princ Ludvík Otomar Karel XII. je silně závislý na své milující a pečující matce v podání Libuše Šafránkové. Princ žije na zámku v luxusu a bohatství, poflakuje se rozlehlými oborami a těší se, až se stane králem. Za celý svůj život neopustil království, do ženění se nežene, meč držel pouze dřevěný, a navíc má fobii z koní, hmyzu, sena, tmy a kdo ví čeho ještě.

Princův otec - král Radomil (Josef Abrhám) se vlády svého syna dost obává. V den svých třicátých osmých narozenin se princ s otcem pohádá a řekne mu, ať ho nechá korunovat, protože stejně brzy umře. To se otce velmi dotkne, smluví se s kuchařem a do mlíčka před spaním princi přimíchá silný odvar z makovic. Na druhý den se Ludvík probudí v obyčejných vesnických šatech, uprostřed hlubokého lesa, kde začne jeho nečekané dobrodružství. Společnost mu dělá neurvalý rytíř Leonardo Hudroval z Dětenic (Ondřej Vetchý), který mu sděluje, že ho bude doprovázet na jeho narozeninové cestě, na níž se má potkat se samotnou smrtí, a tak se přejemnělý aristokrat nedobrovolně vydává na svou životní cestu, na které konečně dospěje v muže.

A jaké jsou Budařovy další profesní plány? "Přeju si opět zopakovat mé koncerty Seznamme se a navštívit s nimi města, kde jsme ještě nebyli. Je to velká zábava, protože na nich můžete zažít, jak by to vypadalo, kdyby muži při seznamování mluvili pravdu," svěřil.

Reklama

Další články

Načítám