Hlavní obsah
Adam Chromý
Článek

Prezident Miloš Zeman u příležitosti 100. výročí vzniku Československa udělí státní vyznamenání. Medaili Za zásluhy v oblasti umění získávají známé osobnosti. Dnes se mezi ně zařadí hitmaker Michal David (63) i herci Jiří Krampol (85) a Ivan Vyskočil.

Rozhodnutí prezidenta i letos rozpoutalo diskuzi. Michal David je podle některých názorů spojený s hudební produkcí, jíž státní vyznamenání nenáleží. Krampola a Vyskočila si pro změnu spousta lidí v žádné roli nevybaví.

Miloš Zeman už v minulosti medailí ocenil svou oblíbenkyni Jiřinu Bohdalovou (92) či zpěvačku Lucii Bílou (57), které mají metál zcela oprávněně. Mnohem kontroverzněji bylo přijato ocenění prezidentova blízkého kamaráda Františka Ringa Čecha, který je autorem prostopášných divadelních her a vulgárních obrazů, či režiséra košilatých komedií Zdeňka Trošky (70).

O největší skandál se na Pražském hradě postaral režisér Robert Sedláček. Pro vyznamenání si totiž v roce 2014 přišel ve fleecové mikině, čímž podle mnohých názorů obřad zneuctil. Na oficiality si tento filmař opravdu nepotrpí.

Koho dále Miloš Zeman ocenil za zásluhy v oblasti umění? Jeho vkusu vyhovuje komik Luděk Sobota, režisér Filip Renč (58), hudebník Felix Slováček (80) či zpěvák Daniel Hůlka (55). Uznání se dočkala také Libuše Šafránková (†68). Medaili za ni ale v roce 2015 od prezidenta převzala její sestra Miroslava.

Kdo si nejvíce zaslouží státní vyznamenání?
Jiřina Bohdalová
13,3 %
Lucie Bílá
2,6 %
Libuše Šafránková
55,5 %
Zdeněk Troška
16,8 %
Filip Renč
1,1 %
Robert Sedláček
1,2 %
Felix Slováček
1 %
Daniel Hůlka
0,8 %
František Ringo Čech
5,6 %
Luděk Sobota
2,1 %
Celkem hlasovalo 2125 čtenářů.

Reklama

Další články

Načítám