Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Jako by někteří naši západní sousedé byli nepoučitelní. Před třemi lety tamní výrobce čokolád a tyčinek bez vědomí autorů práv použil pro reklamu fotografii herečky Libuše Šafránkové (†68) z nesmrtelné pohádky Tři oříšky pro Popelku, a už je tu zase podobný případ. Tentokrát se na vánočních trzích objevil stánek se sladkými pochoutkami v podobě jakýchsi indiánků, které propaguje nevědomky tvář oblíbené české herečky.

Stánku v německém Erfurtu si všimli novináři a když s informací konfrontovali režiséra pohádky, která je slavná i za našimi hranicemi, byl znechucený.

„No to je nehorázný, co si ti Němci vůbec dovolují! Pokud je mi dobře známo, tak fotograf Jaromír Komárek, který fotil Popelku a celé natáčení, je pět let po smrti. Dobře však vím, že jeho dědicové, které ovšem neznám, ani nevím, kde bydlí, se dobře o autorská práva starají,“ řekl Aha! Václav Vorlíček.

Právě syn Jaromíra Komárka Aleš se před třemi lety soudil s výrobcem čokolád. Jak se zachová nyní, to se neví.

„Vůbec jsem o tom nevěděla. Je opravdu neuvěřitelné, jak vynalézavost některých podnikatelů nezná mezí,“ překvapily čokolády tehdy i samotnou Šafránkovou.

Reklama

Další články

Načítám