Hlavní obsah
Článek

O vánočních svátcích si každý rok připomínáme známá jména, která nás v tomto roce navždy opustila.

Letos přišel český šoubyznys o celou řadu osobností známých z filmového světa, televize, divadelních prken, hudby i designu.

V 74 letech opustil tento svět po krátké nemoci jeden z našich nejúspěšnějších mimů a klaunů Boris Hybner, který předtím úspěšně překonal rakovinu tlustého střeva.

Po celkovém kolapsu organismu zemřela herečka Jaroslava Hanušová (†66). Tu si lidé pamatují coby Jaruš z pořadu Možná přijde i kouzelník.

Velmi vysokého věku se dožil představitel pána hor Krakonoše z večerníčku Krkonošské pohádky František Peterka. Smrt ho zastihla v libereckém hospicu ve věku 94 let. Bard českého divadla a filmu se v posledních letech potýkal s vleklými zdravotními komplikacemi a podstoupil celou řadu operací.

Smutek letos prožívala rodina světoznámého architekta Bořka Šípka (†66) včetně jeho bývalé partnerky Leony Machálkové (56). Známý designér podlehl následkům zákeřné rakoviny slinivky.

Velkou ztrátu utrpěl také hudební svět. Smrt si přišla v 69 letech i pro vynikajícího kytaristu Radima Hladíka, jenž trpěl plicní fibrózou a bohužel se nedočkal transplantace plic.

Šokující bylo úmrtí zvídavého reportéra České televize Vlada Štancela. Sympatického moderátora postihla embolie. Bylo mu teprve 52 let.

Truchlili také diváci oblíbeného seriálu Ulice. Smrt předčasně zastihla herce Tomáše Valíka, jenž v Ulici ztvárnil pekaře Richarda Zajíčka. Herec podlehl blíže nespecifikované nemoci, kterou tajil i před svými nejbližšími, ve věku 51 let.

Boj s rakovinou plic prohrál známý divadelní a seriálový herec Karel Hlušička (†92), který se objevil ve Třiceti případech majora Zemana, v Sanitce a ve spoustě televizních kriminálek.

Zákeřná nemoc připravila o život i neteř herce Mojmíra Maděriče, herečku Kristinu Maděričovou Beranovou, jež zemřela na rakovinu prsu. Bylo jí pouhých 45 let.

Těsně před Vánoci, 23. prosince, zesnula Luba Skořepová. Bylo jí 93 let.

Reklama

Další články

Načítám