Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Zpěvačka Lenka Filipová (64) má ve své dceři Lence, která vystupuje pod pseudonymem Lenny (30), zdatnou následovnici. Mladá zpěvačka totiž po mámě zdědila nejen jméno a podobu, ale také hudební sluch, lásku k muzice a v neposlední řadě i barvu hlasu. V jejich případě se tak dá bez veškerých pochybností použít příměr jako vejce vejci.

Fotky, na nichž to můžete posoudit, pocházejí z křtu nového alba Lenky starší Oppidum. S novou studiovou deskou přišla po dlouhých 15 letech. Na večírek z rodiny dorazila nejen dcera, ale i bratr Filipové Tomáš Filip, který šéfuje hudebnímu vydavatelství.

Oppidum je poměrně výjimečný hudební počin. Filipová jej představuje takto: „Oppidum je název pro keltská osídlení, v nichž Keltové žili a ze kterých vyráželi za svými výboji. Nebo jim naopak sloužila jako jejich útočiště. Pro mne je to domeček pro písničky, prostřednictvím kterých vyprávím příběhy z dávné minulosti.“

Na albu zpěvačka spolupracovala s multiinstrumentalistou Seanem Barrym. „Většinu skladeb z alba jsem našel ve Skotsku, Irsku a Severní Anglii. Jsou to krásné a silné písně, ale bohužel byly již poztrácené a skoro není možné je někde slyšet. Přišlo mi to líto, a přemýšlel jsem, jak jim zpátky vdechnout život. Všechny jsem aranžoval tak, aby když člověk zavře oči, tak ho hudba přenese do tamních hor, lesů a moří,“ uvedl.

Jedinou česky zpívanou píseň Na cestě (Kathy's Song) z pera Paula Simona otextoval David Stypka. V únoru a březnu Filipová s albem vyrazí na turné.

Reklama

Další články

Načítám