Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

K poezii patří spíše víno, ale herci Lenka Vlasáková s kolegou Petrem Baťkem přesto pokřtili novou sbírku básníka Jana Laňky pivem. Pivo skrápělo nejen novou knihu, ale na křtu vůbec teklo proudem. Konal se totiž v pivnici.

Na otázku, jestli to není „znevážení“ poezie, Lenka Vlasáková odpověděla: „Básníci dokážou pít život až do dna, tak co je špatného na tom zapít do dna poezii?"

Oba zmínění herci byli novou Laňkovou knihou nadšeni a shodli se, že jde o poezii, která je psaná tak, že ji každý pochopí, a přitom dokáže pojmenovat situace a pocity každého z nás. „Mým cílem není psát poezii, kterou pochopí tři lidi v republice, ale takovou, která pobaví a potěší,“ říká Jan Laňka, který se začal věnovat poezii pod vlivem bigbítu.

Také proto má přebal jeho knihy podobu vinylové desky, a kromě jiného je oboustranná. Jedna ze „stran“ knihy pak nese název Poetický jukebox. Co to znamená? „Rád bych, aby si každý v té knize našel svou oblíbenou báseň, prostě aby to byl takový jukebox,“ vysvětluje.

Právě to se na knize líbí i Lence Vlasákové. „Vyrůstala jsem v rodině, kde se básně hodně četly. Dědeček mi čítal pravidelně své oblíbené autory, a já jsem to měla vždycky ráda, a těší mě, že i moje nejstarší dcera má k poezii kladný vztah. Poezii je nutné podporovat.“

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám