Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Když byl hudebník Michael Kocáb kmotrem zpěvníku, který vyšel k 60. výročí kapely Olympic, sám vyjádřil obavu, zda se zachová i jeho vlastní dílo a začal uvažovat o tom, že by vydal zpěvník Pražského výběru. Nevěří totiž moderním technologiím.

"Stalo se mi, že jsem hledal něco na hard discích, které mám popsané, a byly prázdné. Prostě to zmizelo, samo se to smazalo. Moderní technologie neuchovají nic věčně. Když je něco zaznamenáno v knihách nebo v notách, zachová se to tisíce let," míní Kocáb.

"Celuloid také vydrží déle," připomněl, když jsme zmínili, že přece o kapele i o něm byly natočené i filmy, ale také v digitální podobě. "Je to jako elektřina, sáhnout si na to nemůžete, běhá to v nějakém komputeru," krčil rameny.

"O dílo se dřív postaraly knihovny. A samozřejmě se o dědictví svých otců nebo dědečků postarala rodina. Záleží na tom, jak si svého předka váží. V mém případě by to asi byla Natálka," zmínil svoji dceru, spisovatelku Natálii Kocábovou (39). "Možná Miki, který je zvukař. Jessica je psycholožka, která už je vedená jinudy, ale zase zná moji tvorbu asi nejlépe. A David? Třeba to bude on," vzpomněl na nejmladšího syna, jehož má s moderátorkou Lejlou Abbasovou (44).

V našem videu se o tématu rozpovídal mnohem podrobněji.

Reklama

Další články

Načítám