Hlavní obsah
Článek

Takový výsledek v kategorii nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli čekal málokdo. Na pódium si pro cenu přišla Olivia Colman. Překvapivě uspěla s filmem Favoritka, i když sama favoritkou nebyla.

Ještě před vyhlášením nominací se spekulovalo o tom, že by Oscara mohla získat Lady Gaga (38) za film Zrodila se hvězda. Nakonec ale uspěla jen jako spoluautorka písně Shallow. Vše nasvědčovalo tomu, že v ženské herecké kategorii uspěje Glenn Close se Ženou. Nakonec ale ani svou sedmou nominaci ve vítězství neproměnila.

Královnou večera se stala Olivia Colman, ve Favoritce ztvárnila královnu Annu, která trpí zdravotními problémy a nechává se utěšovat společnicemi. Akademie nakonec rozhodla, že právě ona předvedla nejlepší výkon uplynulé sezóny.

„To byl strašný stres! Mám Oscara!“ reagovala emotivně britská herečka a vzdala hold poražené kolegyni Glenn Close: „Vždycky jsem k tobě vzhlížela, takhle jsem to vůbec nechtěla.“ Během děkovné řeči zmínila i manžela Eda Sinclaira, s nímž tvoří spokojený pár už 25 let.

Nejlepším filmem roku byla na Oscarech vyhlášena Zelená kniha, která byla zároveň oceněna za nejlepší scénář a vedlejší herecký výkon Mahershaly Aliho. Ve čtyřech kategoriích uspěl hudební film o kapele Queen Bohemian Rhapsody, po třech Oscarech mají komiksová adaptace Black Panther a černobílý mexický snímek Roma.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám