Hlavní obsah
Článek

Málokomu ušlo, že zpěvák Karel Gott (†80) získal při posledním vyhlašování cen pro u nás nejpopulárnější interprety svého jubilejního čtyřicátého Slavíka, kterého si navzdory zdravotním potížím přišel sám převzít. Pro některé, možná i z řad jeho velkých fanoušků, ale bude možná překvapující informace, jak Mistr dopadl ve vůbec prvním ročníku ankety.

První ročník ankety Zlatý slavík (dnes Český slavík) vyhlásila v roce 1962 redakce časopisu Mladý svět, do níž patřil také Ladislav Smoljak (†78), jenž navrhl nejpopulárnější interprety odměnit pouťovou pískací hračkou, které se říkalo slavík.

Anketa měla dvě kategorie - pro písničky a pro interprety. V první tenkrát zvítězila skladba Láska nebeská od Suchého a Šlitra, ve druhé jeden z jejích interpretů Waldemar Matuška (†76), povypráví mimo jiné v sobotu v novém pořadu Českého rozhlasu Dvojka Klec plná slavíků, jenž bude mapovat historii ankety od zmíněného roku 1962 do současnosti, moderátor Martin Hrdinka.

A jak tedy skončil Karel Gott? Od čtenářů, kterých hlasovalo 797, získal tři hlasy! Hned následujícího roku však již zvítězil.

Reklama

Další články

Načítám