Hlavní obsah
Článek

Malý chlapeček na fotce patřil k uznávaným českým divadelním a filmovým režisérům, scenáristům a hercům. Stál u založení jednoho slavného českého divadla, oslňoval inteligentním humorem a patřil ke známým svůdcům krásných žen. V jeho náruči skončila i půvabná česká herečka, která se později provdala za slavného klarinetistu. V 78 letech podlehl těžké nemoci. Poznali jste ho?

Ladislav Smoljak (†78) se narodil 9. prosince 1931 v rodině krejčího a dělnice. Po maturitě na gymnáziu nebyl přijat na DAMU, a tak vystudoval matematiku a fyziku na Vysoké škole pedagogické. Postupně působil jako středoškolský učitel na gymnáziu, redaktor Mladého světa (podílel se na vzniku ankety Zlatý slavík), nakladatelský redaktor Mladé fronty a scenárista filmového studia Barrandov.

Zlom v jeho životě nastává roku 1966, kdy společně se Zdeňkem Svěrákem (88) zakládá legendární Divadlo Járy Cimrmana. Jako režisér se podílí nejen na divadelních hrách o českém géniovi, který nemá ve světě obdoby, ale i na nezapomenutelných českých komediích Kulový blesk, Vrchní, prchni!, Nejistá sezóna, Jára Cimrman ležící, spící či Rozpuštěný a vypuštěný.

Diváky bavil na divadelních jevištích i na filmovém plátně. Poprvé stál před kamerou ve filmu Zločin v šantánu a o dva roky později si zahrál v komedii Pane, vy jste vdova. Objevil se také v divácky úspěšných snímcích Jáchyme, hoď ho do stroje a Marečku, podejte mi pero, na kterých se scenáristicky podílel společně se Zdeňkem Svěrákem.

Ladislav Smoljak byl velkým milovníkem žen, které neodmyslitelně patřily k jeho životu. Během svého života se třikrát oženil a následně i rozvedl. S bývalými ženami má dva syny a dvě dcery. K jeho milenkám patřila i krásná Dagmar Patrasová (67), která podlehla jeho neodolatelnému kouzlu.

Smoljak o svých láskách veřejně moc nemluvil, ač bylo jasné, že nikdy nebyl sám. „Je to tím, že vedle Svěráka, který je pro všechny vzorem ctnosti, věrnosti a šlechetnosti, já jako kurevník nikoho nezajímám,“ nechal se kdysi slyšet režisér.

Roku 2010 Ladislav Smoljak prohrává boj s rakovinou močového měchýře, s níž statečně bojoval několik let. Zemřel v kladenské nemocnici ve věku 78 let.

Reklama

Další články

Načítám