Hlavní obsah
Článek

Bylo to trauma, které ji provázelo celý život. V úterý zesnulá Květa Fialová (†88) se jím ale nikdy netajila. Na konci války ji prý znásilnili osvobozující sovětští vojáci.

Bylo jí patnáct, o životě ani o žádných milostných věcech nic nevěděla. Proto byl pro ni násilně vynucený pohlavní styk o to horším zážitkem, který ji ovlivnil na celý život.

Žila tehdy v Borohrádku ve východních Čechách a obcí procházela Rudá armáda, podle herečky pod velením maršála Malinovského (diváci jej znají z hlášky v Pelíšcích). „Víte, jak se chovají mužští a vojáci. Měla jsem to štěstí, že jsem to (znásilnění – pozn. red.) zažila. Bylo to v noci, spali jsme v jedné místnosti. Revolver u čela, tak si člověk řekne, jestli je lepší smrt nebo tamto. Odehrála se tahle scénka. Když jsem to řekla tatínkovi, viděla jsem ho poprvé plakat,“ svěřila se v pořadu 13. komnata Fialová. Později se jinde svěřila, že hříšníky měli jejich velitelé před jejíma očima za trest zastřelit.

„Vůbec jsem nevěděla, o co jde. Řekla jsem si, že to musím přijmout. Strašně věřím, že je to můj úkol, danost. Všechno, co jsem prožila,“ přiznala.

Několikrát později přemýšlela kvůli zážitku o sebevraždě. Nakonec se ale ukázala jako silná bojovnice.

„Po té příhodě ve mně muži vyvolávali neklid, bála jsem se jich. Pak jsem se zamilovala, ale vždycky to bylo špatně,“ přiznala. Až třetí láska byla pravá, s Pavlem Hášou se vzájemně úžasně doplňovali a tolerovali, byli spolu až do jeho smrti. Děti je nikdy neviděly hádat a rozčilovat se, proto zažily o to šťastnější dětství.

Není divu, že Květa Fialová občas o mužích tvrdila, že jsou podřadný živočišný druh, a když někde potkala homosexuální pár, mohla se radostí zbláznit. Tvrdila, že kdyby tehdy byli vojáci „na kluky“, uspokojili by se nad jejím tatínkem a ona sama by měla klid.

Před deseti lety autoru tohoto textu o čtyři roky starší herec Jan Skopeček řekl, že historce o znásilnění nevěří. Jezdil prý na prázdniny do šest kilometrů vzdáleného Horního Jelení, a tak podle něj bezpečně ví, že se tam nikdy neobjevil jediný voják, ať už německý, nebo sovětský.

Přes nedaleké Holice, které jsou také coby kamenem dohodil (10 kilometrů od Borohrádku), však Rudá armáda prokazatelně procházela, a probíhaly tam také boje mezi nacisty a partyzány. Proto se mohlo stát, že Skopeček obdržel špatné informace.

Jediný nepodstatný rozpor byl v tom, že Květa Fialová uváděla, že k události došlo v dubnu, přičemž část Pražské operace (ofenzívy), v rámci níž tři sovětské armády včetně vojska maršála Malinovského osvobozovaly východní Čechy, probíhala mezi devátým a dvanáctým květnem.

A jak umělkyně mluvila v pořadu o svém konci?

„Smrti se není důvod bát. Je to jediná jistota. Vždy jsem říkala: S gustem žiju, s gustem umřu,“ prohlásila tehdy.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám