Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Už pár dnů se fanoušci strachovali o život Květy Fialové (†88), když byla kvůli zdravotním problémům převezena do nemocnice. V úterý ráno bohužel vydechla naposledy. Jak na ni vzpomínají spolupracovníci?

„Jejda, to mě moc mrzí. Je to strašné! Květa trpěla dlouho, měla potíže se srdcem. Mám schovanou fotku z roku 1964 z Limonádníka. Byla to herečka jako řemen,“ zasáhla zpráva Zdeňka Srstku, který si s Květou Fialovou zahrál například v již zmiňovaném Limonádovém Joeovi, ve filmu Adéla ještě nevečeřela nebo v krimi Na kolejích čeká vrah.

„Ježíši Kriste! Kdy se to stalo?“ šokovala informace věhlasného herce Josefa Somra. Nejslavnějším dílem, v němž si oba zahráli, jsou Ostře sledované vlaky.

Herec kvůli návalu smutku jen stěží našel pár slov. „Ach jo. Včera Jan Tříska, teď Květa. Je to nějaké strašné období. Vážou mě k ní příjemné vzpomínky, ale nemohu říct nic jiného, než že vyjadřuji upřímnou soustrast všem pozůstalým. Nevím, jestli tyto nečekaně nepříznivé zprávy souvisí s počasím, s celkovou situací ve světě nebo s čím. Ale je to hrozné,“ vysoukal ze sebe posmutnělý Somr.

„S paní Fialovou jsem se před kamerou potkal dvakrát, zahráli jsme si v seriálu Život je ples a pak v televizním snímku Vánoční hvězda. Byla mi sympatická svou upřímností. Pamatuju si, když jsme spolu jeli metrem do centra. Mířil jsem do Stavovského divadla hrát v Revizorovi, tenkrát jsem tam ještě byl zaměstnaný. Neměl jsem dobrou náladu, stěžoval jsem si, že mě to nebaví, že musím jít hrát divadlo. Otravovalo mi to v tu chvíli život. Podívala se na mě a jen mi řekla, že jsem d***l. Z pohledu svých let viděla člověka, který přicházel o iluze, ona sama je stále měla. Také mi bylo milé, jak byla pozitivní,“ vybavil si Igor Bareš (57).

„Když mi to manželka řekla, hned mě napadlo, kdo bude po Květě a panu Třískovi ten třetí. Říká se totiž, že velcí umělci odcházejí po třech. Je to sice smutná úvaha, ale většinou se naplní,“ dodal zamyšleně.

„Hráli jsme spolu ve filmu Všichni moji blízcí, a ještě v jedné televizní inscenaci, kterou režíroval manžel paní Fialové. Navíc byla dlouholetou přítelkyní mojí maminky. Hrály spolu hodně představení. Ta zpráva mě hodně zasáhla, ale těch zpráv je víc. Včera pan Tříska, teď Květa. Je to strašně smutné. Člověk potom celé dny jenom přemýšlí a rekapituluje, jak se s nimi potkával a co s nimi prožil,“ zavzpomínala na sobě blízkou duši Tereza Brodská (55).

A jak to bylo s někdy pro někoho možná až přehnaným optimismem a pozitivitou Květy Fialové? Prý v žádném případě nešlo o pózu. „Taková Květa opravdu byla. Byla slunko, byla laskavá a milá,“ dodala.

Reklama

Další články

Načítám