Hlavní obsah
Článek

Půvabná dáma na fotce měla díky traumatickému zážitku, který ji jako mladou dívku potkal - v roce 1945 ji znásilnili sovětští vojáci - celý život komplikované vztahy s muži. Nesnáší sex, nejlépe si rozumí s homosexuály, v šedesátých letech se řadila k našim nejkrásnějším herečkám, zabývá se východními naukami, okultismem a čarodějnictvím, miluje stáří a i přes pokročilý věk se těší velkému elánu. Už víte?

Herečka Květa Fialová (†88) se narodila 1. září 1929 ve Veľkých Dravcích na Slovensku, odkud v roce 1938 musela s rodinou odejít do Čech. Protože ji odmalička přitahovalo divadlo, po válce zůstala v Brně, kde vystudovala brněnskou konzervatoř, po níž následovalo studium na JAMU, kterou absolvovala v roce 1950.

Následovala angažmá v divadlech v Českém Těšíně, Opavě, Českých Budějovicích nebo slovenském Martině. Nakonec na dlouhá léta zakotvila v pražském divadle ABC, kde zůstala do roku 1991. V hlavním městě se jí začaly hrnout nejen role divadelní, ale i ty filmové. Mezi ty nejznámější patří Tornado Lou v komedii Limonádový Joe aneb Koňská opera (1964), skvělá je také jako paní Dragičová ve filmu Partie krásného dragouna (1970).

Co se týče osobního života, poprvé se vdala už v 21 letech, ale manželství nevydrželo. Její druhý svazek s režisérem Pavlem Hášou, kterého si vzala v roce 1959, a z něhož vzešla dcera Zuzana, vydrželo díky velké dávce tolerance a svobody, kterou si manželé vzájemně dopřávali, celých padesát let a ukončila jej až Hášova smrt v roce 2009.

Květa Fialová žije v Praze a i přes pokročilý věk - letos oslaví 83. narozeniny - a zdravotní peripetie se těší neobyčejnému elánu a dobré náladě.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám