Hlavní obsah
Článek

Královna Alžběta II. (†96) je nejdéle vládnoucí panovnicí v britské historii a není nejmenších pochyb o tom, že je to velmi houževnatá dáma. Narodila se 21. dubna 1926 jako Elizabeth Alexandra Mary vévodovi a vévodkyni z Yorku, později známým jako král Jiří VI. a královna Alžběta. Přečtěte si zajímavosti, které jste o současné britské panovnici možná nevěděli.

Není tajemstvím, že se Alžbětě II. přezdívá Lilibet. Přezdívka vznikla, když ještě jako malá princezna neuměla vyslovit své jméno. Její otec Jiří VI. jí tak začal říkat Lilibet, což už jí zůstalo. Oslovoval ji tak později i její manžel Philip, i když ten měl pro svou ženu ještě jednu přezdívku. Láskyplně jí říkával Cabbage.

Během druhé světové války Lilibet pomáhala na frontě. Připojila se k Ženským pomocným pozemním sborům, kde se učila být mechaničkou. Byla první ženou z královské rodiny, která se připojila k armádě na plný úvazek.

V armádě se také naučila řídit, a ještě do nedávna jste ji mohli spatřit, jak si užívá jízdu svými oblíbenými vozy. Mezi ně patřily například Range Rover nebo Jaguar.

Královna nepotřebuje řidičák, poznávací značku ani cestovní pas. Jelikož jsou všechny tyto doklady v Británii vydávány jejím jménem, má jisté výsady.

Alžběta II. dostává na 200 - 300 dopisů denně. A to mluvíme pouze o těch odeslaných fyzicky, nikoliv elektronicky. A její personál na ně odpovídá. Korespondence s lidem pro ni vždy byla velmi důležitá.

Je obrovskou milovnicí psího plemene velškorgi. V průběhu let vlastnila více než 30 psíků, a dokonce některé i sama odchovala.

Další roztomilou přezdívku měl pro královnu její pravnuk George, nejstarší syn Williama a Kate. Říkal jí Gan Gan, jak podle všeho mladší generace v královské rodině oslovují prababičky.

Kromě vlastní početné rodiny je Alžběta II. také třicetinásobnou kmotrou. Mezi její kmotřence patří například Teodora Řecká a Dánská nebo James Ogilvy, britský zahradní architekt a zakladatel a editor časopisu Luxury Briefing.

Když je ve Skotsku v sídle Balmoral, královna nevstává s budíkem, každé ráno v devět hodin ji budí dudy, na které hrají před jejími okny celých 15 minut. Ne každý by asi ocenil takový budíček.

Pokud jste si mysleli, že si královna nemůže dopřát skleničku, jste vedle. Princezna Margaret na svou sestru v minulosti práskla, co a kdy ráda pije. Před obědem si ráda dopřává gin s vinným aperitivem, citronem a spoustou ledu, při obědě pak víno nebo suché Martini a večer si pak pochutná na sklenici dobrého šampaňského. Koneckonců je to přece královna.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám