Hlavní obsah
Článek

Bývalý šéfkuchař královny Alžběty II. (†96) či později princezny Diany Darren McGrady povyprávěl, jak z hlediska svátečního menu probíhají přípravy na Vánoce královské rodiny. Plánování prý zabere celé měsíce. „Den před odjezdem zabalíme všechno vybavení do košů a pak je lidé z armády naloží do náklaďáků. Je to doslova vojenská operace,“ uvedl pro sérii The Royal Story.

Vánoční svátky britská královská rodina tráví tradičně v Norfolku, v sídle královny v Sandringhamu. Účastní se princ Charles, princ William s manželkou Kate a dětmi a další příbuzenstvo. Princ Harry s manželkou Meghan a synem letos tradici vynechají, rodina dala přednost klidnějšímu prožití svátků, bez pozornosti médií.

McGrady, který pro královskou rodinu pracoval jedenáct let, také uvedl, že zatímco muži se 25. prosince ráno sejdou na vydatnou snídani v jídelně, ženy si ji obvykle nechají donést a je lehčí. „Dámy preferují hodinku navíc na přípravu, takže jim přinesou podnos do pokoje, například s nakrájeným ovocem či vařeným vejcem,“ uvedl. Poté se rodina vypraví do kostela na mši a následuje sváteční oběd.

Menu se, dle slov McGradyho, chystá zvlášť pro dospělé, děti i královniny milované psy rasy Welsh Corgi Pembroke. „Bylo tam vždy spoustu jídla. Dvanáctikiloví krocani byli tak velcí, že jsme málem museli vysadit dvířka od trouby. Také křupavé pečené brambory, kančí hlava a foie gras, vánoční pudinky a koláče,“ vyjmenoval, na čem si rodina pochutnávala, a nejspíš dodnes pochutnává.

Šéfkuchař dodal, že nevařil jen pro těch „18 - 20 lidí u stolu“, ale také pro další osazenstvo, které rodinu doprovází. „Bylo to kolem sta lidí,“ dodal McGrady.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám