Hlavní obsah
Článek

Čtvrtek 8. září 2022 se do srdcí mnoha Britů zapsal černým písmem. Skon královny Alžběty II. (†96) zarmoutil miliony lidí nejen ve Velké Británii, ale po celém světě. Jedním z prvních, kdo se o zhoršujícím se stavu panovnice dozvěděl, byl její syn a nástupce, nynější král Karel III. (75).

Královna zesnula na zámku Balmoral ve Skotsku, kde zpráva zastihla i Karla III. S manželkou byli ve svém sídle Dumfries House ve skotském Ayrshire.

Camilla se právě chystala na interview, když se chodbou ozvaly rychlé kroky pobočníka, který hledal tehdy ještě prince Charlese. Následně mu „zběsile“ předal telefon, jak píše The Sun s odkazem na hlavního královského zpravodaje Newsweeku Jacka Roystona.

„Vzal ten hovor, všechno ztichlo, ostatní byli požádaní, aby byli tiše,“ uvedl Royston. Princi bylo oznámeno, že královnin stav se horší a manželé by se tedy měli urychleně dostavit do Balmoralu. Helikoptéra byla připravena během pár minut.

Zprávu Karel III. obdržel kolem 12:30 tamního času (tedy kolem půl druhé našeho času). O pouhé čtyři minuty později vydal Buckinghamský palác oficiální oznámení s informací o zhoršujícím se stavu panovnice, resp. o obavách lékařů o zdraví Jejího Veličenstva.

Vzhledem k tomu, že právě pobýval ve Skotsku, se Karel III. stihl s maminkou rozloučit. Stejně tak princezna Anna, která s královnou strávila posledních 24 hodin. Další přední členové rodiny, přestože se k nim zpráva dostala také velmi rychle, dorazili až po královnině smrti. Cestovali totiž z Anglie. Alžběta II. zemřela 8. září 2022 odpoledne.

Reklama

Další články

Načítám