Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Nový britský král Karel III. (75) pronesl svůj první projev k národu. Karel III. se stal králem po skonu své matky Alžběty II. (†96), která byla na trůně neuvěřitelných sedmdesát let. Karel III. chce stejně jako ona sloužit doživotně své vlasti. Projev nového panovníka byl předtočen v modrém salonku Buckinghamského paláce a přenášely ho britské televizní stanice.

„Vzdávám hold památce své matky a ctím její život naplněný službou. Vím, že její úmrtí způsobuje velký zármutek mnohým z vás,“ řekl v emotivním projevu nový britský král.

„Když slíbila, že svůj život zasvětí službě lidu, byl to více než slib, byl to hluboký osobní závazek,“ dodal Karel III.

Následník trůnu, princ William (41), převezme titul vévoda z Cornwallu, bude také jmenován princem z Walesu. Podle Karla III. královna všechny inspirovala svou náklonností, obdivem a respektem. „Patřily k charakteristickým znakům její vlády. Jak může dosvědčit každý ze členů mé rodiny, tyto vlastnosti spojovala dohromady svou vřelostí, humorem a neobyčejnou schopností vidět v lidech jen to nejlepší,“ řekl nový král.

Ten ve svém projevu zmínil i prince Harryho (39), který se společně se svou ženou Meghan vzdal svých rolí v královské rodině.

„Vyjadřuji svou lásku princi Harrymu a Meghan, kteří pokračují v budování svého života v zámoří,“ pronesl smířlivým tónem.

Závěrem Karel III. poděkoval své milované mamince. „A mé drahé mamince, která se vydává na svou poslední velkou cestu za mým drahým zesnulým tatínkem, chci říci jen toto: děkuji ti. Děkuji ti za tvou lásku a oddanost naší rodině a rodině národů, které jsi po celá ta léta tak pilně sloužila. Ať ti letící andělé zpívájí na cestě k tvému odpočinku,“ uzavřel se slzami v očích nový britský král.

Reklama

Další články

Načítám