Hlavní obsah
Článek

Jen stěží dokázal Charles (nyní britský král Karel III. (75)) udržet emoce na uzdě, když opouštěl v doprovodu své manželky Camilly zámek Balmoral ve Skotsku, kde ve včerejších odpoledních hodinách po nečekaně vážných zdravotních komplikacích náhle naposledy vydechla jeho maminka královna Alžběta II. (†96)

Poté, co se již v ranních hodinách vydal na nedaleké letiště Aberdeen princ Harry, učinil totéž Karel III., který musí absolvovat let do Londýna. Tam se chystá poprvé promluvit k národu jako panovník. Čeká jej mimo jiné televizní projev směrem k truchlícímu lidu.

Po přistání v Londýně se setká s novou britskou premiérkou Liz Truss a poté v 18 hodin místního času učiní prohlášení. Král zároveň oznámil období královského smutku po dobu sedmi dnů do pohřbu královny. Přesné datum pohřbu však ještě nebylo pevně stanoveno.

‚Jeho Veličenstvo král‘, jak Karla III. nyní rovněž označují britská média, vydal již včera večer prohlášení o skonu své maminky ve věku 96 let, v němž uvedl, že ‚ztráta Jejího Veličenstva hluboce zasáhla celou zemi a říši Commonwealthu.‘ Královnino ‚pokojné‘ úmrtí bylo oznámeno v 18,30 místního času.

Reklama

Další články

Načítám