Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Charles (75) je po smrti své matky Alžběty II. (†96) novým králem a hlavou státu Spojeného království a 15 zemí Commonwealthu. Stal se králem Charlesem III. a jeho žena Camilla královnou-manželkou.

„Smrt mé milované matky, jejího veličenstva, je pro mě a pro všechny členy mé rodiny momentem největšího smutku. Hluboce truchlíme nad odchodem vážené panovnice a milované matky. Vím, že její ztrátu bude hluboce pociťovat celá země, Commonwealth a nespočet lidí po celém světě,“ vyjádřil se ke smrti své matky Alžběty II. v prvním oficiálním prohlášení jako král.

Prvním následníkem trůnu byl od korunovace Alžběty v roce 1952, jeho dosavadní titul princ z Walesu spolu s dalšími tituly nejspíš přejde na jeho syna Williama, nyní prvního následníka trůnu.

Narodil se 14. listopadu 1948 jako Charles Philip Arthur George. V roce 1958 obdržel titul Princ z Walesu. Charles absolvoval výcvik v námořnictvu i letectvu, studoval archeologii, od níž přešel ke studiu historie. Studoval na univerzitě v Cambridge, kde dosáhl magisterského titulu.

V dětství býval Charles občas osamělý, cítil se nepochopený vlastním otcem, který byl na svého prvorozeného syna podle všeho dost tvrdý. Ten ho také později přinutil odebrat se na internátní školu, kterou zrovna nemiloval.

Charles měl v dospívání problémy přijmout svůj osud. Nakonec v něm ale převládl smysl pro povinnost. A kromě skandálního rozvodu s princeznou Dianou, matkou jeho synů, které byl nevěrný s dnes již chotí Camillou, byl monarchii a královně vždy oporou. Především pak v posledních měsících, kdy na bedra převzal většinu povinností panovníka.

Reklama

Další články

Načítám