Hlavní obsah
Článek

Letošní rok přinese Kláře Issové (44) více příležitostí ve filmu než na divadle. Aktuálně má roztočený film, který vznikl na motivy knihy spisovatelky Evity Urbaníkové. Kromě toho ji prý letos čeká natáčení česko-amerického snímku Milada o životě Milady Horákové, který se připravuje několik let. „Ten film je dobový, a tak je náročné na něj sehnat peníze. Jsem ráda, že mám štěstí na takové projekty, že jsem vydržela. Věřím, že dobré věci vždycky přijdou,“ říká Klára, která bude hrát o generaci mladší sestru (Věru) české političky zavražděné komunisty.

„Milada byla její vzor a částečně ji vychovala. Přišly o maminku, a tak Milada Věru vychovala k samostatnosti,“ říká Klára a jedním dechem dodává: „Je to nádherný silný příběh, který nám připomíná hrdinství. Vždycky, když sleduju takové filmy, které tyto prvky nesou, tak vím, že se to na mě nějak přenese. V tomhle má umění silný smysl. Všichni do sebe potřebujeme dostávat kuráž a odvahu.“

Otcem projektu je producent a režisér David Mrnka, který už od roku 2007 plánuje film natočit v autentických lokalitách se špičkovými zahraničními i českými herci. Jedná o česko-americkou koprodukci, scénář je v angličtině a hlavní role se paradoxně zhostí zahraniční herečka. „Budou na tom participovat herci z Ameriky a z Anglie a čeští herci, kteří angličtinu ovládají,“ vysvětluje Klára, se kterou si ve filmu zahrají například Karel Roden (61) a Ivana Chýlková (60).

Režisér a producent v jedné osobě David Mrnka se pokouší získat alespoň část peněz z předpokládaného rozpočtu prostřednictvím veřejné sbírky. Ve světě poměrně hojně používanou formou podpory kulturních projektů, tzv. crowdfundingem, se snaží shromáždit milión korun a doufá, že uspěje.

Reklama

Další články

Načítám