Hlavní obsah
Článek

Jednou z věcí, na které si Harry (39) s Meghan (42) v rozhovoru s Oprah stěžovali, byla jejich osobní ochrana. Vévodu prý udivilo, že mu rodina sebrala ochranku poté, co s manželkou a synem přesídlili na jiný kontinent.

„Nikdy jsem nečekal, že mi seberou ochranku, protože jsem se do této pozice narodil. Zdědil jsem tuto hrozbu, takže mě to šokovalo,“ postěžoval si Harry.

Výdaje za ochranu páru se v té době odhadovaly na více než 121 miliónů ročně. Tyto sumy se ale platí z daní britských daňových poplatníků a nemají na ně nárok ani další členové královské rodiny, kteří se na rozdíl od vévody a vévodkyně ze Sussexu angažují v královských záležitostech.

Tato ochrana náleží pouze královně Alžbětě II. (†96) a jejímu manželu Philipovi, princi Charlesovi (75) a jeho ženě Camille a Williamovi (41) s Kate a dětmi. Princezna Anna a princ Edward s manželkou Sophií, kteří ročně plní stovky povinností spojených s jejich funkcemi, mají na ochranu nárok pouze v průběhu veřejných akcí.

Například v roce 2019 královská rodina absolvovala na 3567 akcí. 295 z nich zvládla královna, 521 Charles, 194 Camilla, 220 William a 126 Kate. V tom roce jich Harry stihl 201 a Meghan 83, zatímco například princezna Anne 506.

Ani vnučky královny, Zara, Beatrice a Eugenie, nemají nárok na ochranu placenou státem, stejně jako její syn, princ Andrew. Ten ztratil nárok, když se v listopadu 2019 zřekl své funkce.

Beatrice a Eugenie jsou sice princezny, ale ochranu nemají, protože mají vlastní zaměstnání a neangažují se v záležitostech monarchie. Policejní ochranu měly do roku 2011, po dokončení studií se ale musely zařídit.

Dokonce i princezna Diana upustila od státní ochrany, když se v roce 1993 rozvedla s Charlesem. Metropolitní policie se ji sice snažila přesvědčit, aby změnila názor, ale bohužel se jim to do její smrti v roce 1997 nepodařilo.

Britové navíc velice dobře vědí, co jde z jejich kapes, a už když Harry s Meghan ohlásili, že se zříkají svých rolí, požadovala veřejnost, aby je královská rodina odstřihla finančně úplně.

Vzhledem ke všem těmto faktům je logické, že žádný nárok na královskou ochranku Harrymu neplyne. Obzvlášť potom, co s rodinou přesídlil za oceán, kde Britové ani nemají právo například nosit zbraň. Ukázalo se, že o těchto praktických stránkách věci ale Harry zjevně moc nepřemýšlel, než se své role zřekl.

Reklama

Další články

Načítám